Kolumne

Kandidati, kompromisi, kalkuliranje, konsolidacija

12.5.2022 / 06:10 Komentiraj
Golobova ekipa kaže, da se ne uresničujejo napovedi, da bo prvi kriterij strokovnost, ampak da gre za čiste politične računice.

Bodoči mandatar Robert Golob pri sestavljanju vlade demonstrira tisto, kar je med drugim uspešno “prodal” slovenskemu volilnemu telesu: torej menedžersko učinkovitost. Redko se namreč zgodi v politiki, da sta kadrovski razrez ministrskega zbora in koalicijska pogodba v večini pod streho, preden se prvič sestane nova postava državnega zbora. 

Drži, da ima nekdanji prvi mož Gen-I nasproti koalicijskim partnerjem iz SD in Levice močne pogajalske pozicije, ki izhajajo iz rekordnega števila sedežev v parlamentu, in da je “naravno” zavezništvo med Svobodo in KUL — čez prag se je prebila samo polovica — nastalo že med kampanjo.

A tokrat je levi sredini uspelo pogovore zastaviti brez običajne folklore, uhajanja informacij, pogajanj skozi medije in konfliktov, vgrajenih v bodoče sodelovanje. Nekaj frakcijskih bojev se je pri delitvi resorjev zavrtelo v SD, a brez večjih posledic.

Konsolidacija

Ministrska ekipa kaže

Z leve: Tanja Fajon, Robert Golob in Luka Mesec po včerajšnjih koalicijskih pogajanjih v Državnem zboru. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE