Kulumne
#mandatarstvo #koalicija #golob #vlada
Kandidati, kompromisi, kalkuliranje, konsolidacija
Logo 12.05.2022 / 06.10

Golobova ekipa kaže, da se ne uresničujejo napovedi, da bo prvi kriterij strokovnost, ampak da gre za čiste politične računice.

Z leve: Tanja Fajon, Robert Golob in Luka Mesec po včerajšnjih koalicijskih pogajanjih v Državnem zboru. — [

Drži, da ima nekdanji prvi mož Gen-I nasproti koalicijskim partnerjem iz SD in Levice močne pogajalske pozicije, ki izhajajo iz rekordnega števila sedežev v parlamentu, in da je “naravno” zavezništvo med Svobodo in KUL — čez prag se je prebila samo polovica — nastalo že med kampanjo.

A tokrat je levi sredini uspelo pogovore zastaviti brez običajne folklore, uhajanja informacij, pogajanj skozi medije in konfliktov, vgrajenih v bodoče sodelovanje. Nekaj frakcijskih bojev se je pri delitvi resorjev zavrtelo v SD, a brez večjih posledic.

Konsolidacija

Ministrska ekipa kaže na kompromise, ki niso povsem v soglasju z napovedjo, da bo prvi kriterij kadrovanja strokovnost, temveč so bolj politična računica. Ponekod sproža nelagodje ministrski kandidat, biznis politik Matjaž Han, drugje spet Danijel Bešič Loredan, kandidat za zdravstvenega ministra.

Na novo ukrojena ministrstva bodo svojevrsten eksperiment. Novi obrazi? Ne nujno. S povabilom v vlado Alenki Bratušek in Marjanu Šarcu, prvakinji in prvaku strank, ki so ju volivci poslali iz parlamenta, je Golob opoziciji — očitno zavestno — dal v roke nekaj dodatne municije.

Najbrž je pri tem prevladala ocena, da je politično potrebno in pragmatično tvegati napade in javne kritike v zasledovanju osnovnega cilja procesa, ki ga bodoči mandatar pelje vzporedno s sestavo vlade. Namreč konsolidacije že vse od razpada LDS razbitega levoliberalnega političnega prostora okrog Gibanja Svoboda, kamor bi se priključili vsaj SAB in LMŠ.
​{embed_info_box}201619{/embed_info_box}

Stabilna strankarska struktura

Signal Bratuškovi in Šarcu, ki jima je ponudil močna resorja — infrastrukturo in obrambo —, je jasen: korake v skupno stranko je treba narediti takoj. Vodja Svobodnjakov vidi okno priložnosti bolje kot njegovi predhodniki v tem delu politike. Primeri novink na nacionalni sceni — predvsem SMC, deloma pa tudi LMŠ in Pozitivne Slovenije — kažejo, da bo za Golobovo politično preživetje poleg kompetentnega vodenja bistveno, ali mu bo uspelo vzpostaviti stabilno strankarsko strukturo, ki se ne bo vezala samo na blagovno znamko voditelja. Ključno bo, kako mu bo uspelo obvladovati veliko, raznoliko poslansko skupino z mnogimi neznankami.

Na prvi frontni črti

Časa Golob nima veliko, saj so lokalne in predsedniške volitve že čez nekaj mesecev. Močan val podpore bo z začetkom delovanja vlade kot ponavadi začel usihati. Predvsem za lokalne volitve je potrebna infrastruktura. SAB in LMŠ imata nekoliko daljšo kilometrino — čeprav je ravno Šarec, zlasti v opoziciji, bistveno premalo časa namenil utrditvi terenske mreže.

Kadrovski bazeni so pri novih strankah velikokrat plitvi, nepreizkušeni in lahko tudi vprašljivi. Pri čemer pri vzpostavitvi nove oblasti ne gre samo za politično najbolj izpostavljene kadre — namreč ministre —, ampak tudi za naslednje nivoje državnega aparata.

Funkcionarji so seveda na prvi frontni črti. V opoziciji bodo najprej pregledali njihove “dosjeje”, toda oblikovanje kvalitetnih politik, zakonov in drugih rešitev je pomembno odvisno od tistih manj vidnih, strokovnih ravni.

Odhajajoča Janševa vlada hiti z zaključevanjem zadnjih političnih operacij — denimo s sklenitvijo zajetnega oklepniškega posla —, v pomembni meri pa tudi kadrovskih manevrov, torej zaposlovanjem lojalnih in s tem ohranjanjem vzvodov vpliva. V tem okviru je treba razumeti Golobovo naglico.

NAROČI SE
#mandatarstvo #koalicija #golob #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke