Kolumne

Kandidat/Kandid Kordiš ali optimizem slovenske sekularne iznajdljivosti

18.10.2022 / 06:10 Komentiraj
Subvencionirana njiva je medijska peripetija, ki govori o diskrepanci med državljanskim pragmatizmom in politično metafiziko.

Da je Erika Žnidaršič v soočenju predsedniških kandidatov na TVS prejšnji teden Miho Kordiša spravila v zadrego z neprijetnimi vprašanji o njegovi subvencionirani njivi, je bila tipično slovenska medijska peripetija, ki spada v kategorijo diskrepance med državljanskim pragmatizmom in politično metafiziko.

Čeprav se Kordiša ne čutim dolžnega zagovarjati zaradi njegove samopreskrbne ozaveščenosti, pa si vendarle ne morem kaj, da ne bi izkoristil izjemne priložnosti za ekspertizo o pregovorni slovenski iznajdljivosti. O tem nacionalnem preživetvenem hobiju. O tej vrlini, ki jo Slovenci tako zelo cenijo in občudujejo in še raje tudi sami prakticirajo … — dokler se pri kakšnem kandidatu (ali politiku nasploh) ne izkaže, da to dela tudi sam.

“Treba je obdelovati svoj vrt.”

Celo nenačitani poznajo Voltairov (1694–1778) globalno ponarodeli zadnji stavek njegovega satiričnega filozofskega romana Kandid ali optimizem (Candide, ou l’Optimisme, 1759):...

Levičin piarovec Nikola Janovič (levo) in stranki predsedniški kandidat Miha Kordiš pred soočenjem v studiu TV Slovenija 13. oktobra 2022. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE