Kulumne
#sam doma #božič #desnica #štromajer
Umazane živali, zateženci, snežinke: Kakšen butelj moraš biti, da ne štekaš?
Logo 27.12.2019 / 00.30

Desničarji kapitalizirajo svoj status zatiranih iz starih časov, ko je imel režim kaj proti veri ali celo proti božiču.

Neverjetno, kakšne zatežence brez smisla za humor se delajo desničarji in/ali pobožnjakarji, kadar kak levičar in/ali ateist — in bog ne daj javni uslužbenec — hoče biti malo duhovit ali vsaj hudomušen!
Neverjetno, da nekaj tako nedolžnega in splošnega kot znamenit, četudi nepomemben citat iz pop kulture, tako rekoč kulturni mem, iz popularnega filma pobrano smešnico dojamejo kot ultimativno razžalitev verskih čustev vseh bogaboječih — pa še Slovencev za nameček in krščanstva nasploh — in zraven še kot tipičen primer levičarske netolerantnosti.
Neverjetno, da po zaslugi te benigne šale, ki nima nič opraviti ne z vernimi ne z nevernimi, ne s spoštovanjem ne s prezirom do verujočih — in razen terminsko niti z božičem —, nazadnje izbruhnejo na dan vse te žalobne desničarske travme, zamere, preobčutljivost, nerazumevanje.

Desno trolanje

Jernej Štromajer, državni sekretar na MIZŠ, torej pri ne manj inkriminiranem ministru iz iste stranke (SD), je v torek, 24. decembra, na Twitterju objavil citat »MERRY CHRISTMAS YA FILTHY ANIMALS« [»vesel božič ve umazane živali«]. Stavek iz filma Sam doma 2: Izgubljen v New Yorku — v »originalu« so »animals« sicer v ednini — je videti kot iz zamenljivih črk sestavljen naslov filma na svetlobnem nadstrešku nad vhodom v kino, American style.
Ko je do takrat še ne zelo eskalirani zaplet prišel do mene, se mi je najprej zdelo smešno, da je zaradi tega nastal tak halo. Pozneje sem opazil, da se Štromajer opravičuje. Očitno je zadeva začela postajati vroča. (V plus mu sicer štejem, da tvita ni post festum izbrisal.)
Po drugi strani pa so desni troli začeli po njem srati s primitivnimi žaljivkami, medtem ko je alt-right medijska mašinerija — z Novo24TV.si na čelu — lansirala gonjo za odstavitev domnevno žaljivega državnega sekretarja in celo ministra samega!

Invalidnost in frustracije

Incident je posledica tipično slovenske kolektivne invalidnosti in desničarskih frustracij.
Predvsem gre tu za pomanjkanje smisla za humor. In to sploh ne za pomanjkanje smisla za humor na svoj račun — kar ni nujno ista stvar kot smisel za humor nasploh. Štromajer ni nikomur konkretno rekel, da je »umazana žival«. A ti desničarski snowflakesi imajo nek neverjeten nagon za samoprepoznavanje v vsem, kar je domnevno neprijaznega o kom rečenega.
Kako jim to uspe? Za to rabiš najprej malo funkcionalne nepismenosti, potem pa še emocionalne, morda pa tudi državljanske ranjenosti. Na kako nizki stopnji razumevanja jezika in sposobnosti komuniciranja — če pustim od strani znanje pop kulture — moraš biti, da misliš, da s stavkom »MERRY CHRISTMAS YA FILTHY ANIMALS« nekdo misli prav tebe? Prav vas? Prav kristjane?

Kakšen butelj?

Oprostite, resno sprašujem: kakšen butelj moraš biti, da to tako razumeš? Pa če tega stavka še v življenju nisi slišal!
Recimo, da res še nisi gledal tega filma. Recimo, da res ne veš, za kaj gre. V čem je fora teh »umazanih živali«, se sprašuješ? In kaj ima to sploh opraviti z božičem?
Nič hudega, načeloma, če pač ne veš. Saj ne moreš vedeti vsega. Ampak odkod potem naenkrat ta nori miselni preskok, da to, da nekdo vošči vesel božič umazanim živalim, pomeni, da so umazane živali tisti, ki praznujejo božič? Odkod se vzame ta neverjetna, da ne rečem butasta misel, da je ta stavek nekrščanski, protikrščanski? Blasfemičen?

Kapitalizacija statusa zatiranih

Vam bom kar naravnost povedal, odkod se to vzame. Vzame se iz prenapolnjene bisage desničarskih antagonizmov do levičarjev. Desničarji se namreč delajo uboge reveže, zato tudi take eventualno (njim) nerazumljive stavke razumejo tako, kot da jim levičarji kaj hočejo.
Delajo se ponižane in razžaljene ter zagrenjene in frustrirane. Delajo se uboge in kapitalizirajo svoj stari status zatiranih še iz tistih časov, ko je imel režim kaj proti veri ali celo proti božiču.
Zato mora še dandanes nek levi državni sekretar drago plačati, če nepremišljeno citira vic iz filma, ki se ga zatežena politična opcija ne spomni ali ga noče razumeti. Ker vse, tudi nedolžne, nezlonamerne kontekste kot tega Štromajerjevega razumejo kot grožnjo ali žalitev.
In če je izrečeno brez konteksta še tako bizarno, še tako nerazumljivo, si to v svojih frustriranih in resentimentalnih psihah interpretirajo kot neizpodbitno in neovrgljivo dejstvo. Žalitev in pika. Odstop in pika. Komunajzar in pika. Ne pustimo se jebat in pika. Ubogi smo in pika. Na duhu in pika.

NAROČI SE
#sam doma #božič #desnica #štromajer
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke