Revija

Kako so ekonomisti zavladali svetu

7.9.2019 / 06:10 Komentiraj
Applebaumova knjiga pomaga razumeti, kako daleč smo zašli med neoliberalno kontrarevolucijo lažnih ekonomskih prerokov.

V torek je pri založbi Little, Brown & Co. izšla knjiga Binyamina Applebauma, sicer člana uredništva New York Timesa, z naslovom The Economists’ Hour: False Prophets, Free Markets and the Fracture of Society. Prejšnji teden sem objavil napoved NYT in link na recenzijo v Economistu.

Knjiga je dober pregled evolucije ekonomistov od tretjerazrednih svetovalcev do vladarjev sveta. Od statističnih nepomembnežev do velespoštovanih svetovalcev in šefov, ki imajo zelo poenostavljen — in zato običajno napačen — pogled in recept za vse tegobe družbe.

Applebaumova poanta je, da ta preboj ekonomistov iz kleti do zgornjega nadstropja FED ne bi bil možen brez političnega povpraševanja po njihovih poenostavljenih receptih.

Vzpon konzervativizma

Vzpon konzervativizma po 2. svetovni vojni, ki so ga sponzorirali ameriški industrialci in njihove fundacije — recimo tudi financirali profesorski položaj sicer obskurnemu Hayeku in drugim ekonomskim ideologom —, je obrodil sadove z...

»Knjiga je dober pregled evolucije ekonomistov od tretjerazrednih svetovalcev do vladarjev sveta. Od statističnih nepomembnežev do velespoštovanih svetovalcev in šefov, ki imajo zelo poenostavljen — in zato običajno napačen — pogled in recept za vse tegobe družbe.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE