Kolumne

Kako se Slovenci pustimo nategniti od Matjaža Roglja do Melanie Trump

15.7.2019 / 06:10 Komentiraj
Še posebej, če gre za tako imenovane velike, uspešne, pozornost vzbujajoče sinove in hčere naše domovine. Primer kipa.

Kip Melanie Trump, ki ga je domač ljubiteljski umetnik v narekovajih na travniku ob Savi tam nekje pri Sevnici iz drevesnega debla izrezbaril z motorno žago, ni nikomur všeč. Niti tistim, ki o tridimenzionalni likovni umetnosti nimajo niti najmanjšega pojma.

In le kako bi tudi bil. Antropomorfni kos lesa s šapasto roko in mizarsko tumpastim obrazom, pobarvan s svetlo modro barvo obleke Ralpha Laurena, ki jo je ameriška prva dama nosila na predsedniški inavguraciji svojega soproga, je tako pristno diletantski in nepodoben čemur- ali komurkoli — še najmanj pa domnevni potretiranki —, da je stud ali vsaj smeh nagonska reakcija vsakogar, ki ga vidi. 

Videla pa ga je vsa Slovenija. Ker Melania. Ker naše gore list. In ker nas je s tem ptičjim strašilom — ali s Smrketo, kot jo je ljudski glas duhovito poimenoval — nekdo dobro nategnil.

Kontekst, koncept kipa

Kontekst kipa je sicer zelo originalen. Ne gre za samoiniciativno čaščenje najznamenitejše in socialno...

Avtor Melanijinega kipa oz. lesni delavec Maxi, ki je kip izdelal po naročilu amrriškega umetnika Brada Downeyja. Prizor iz videa, ki je ogled v Galeriji Vžigalica v okviru razstave. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE