Kolumne

Kako proslavljati 80 let OF brez OF in partizanov

27.4.2021 / 06:10 Komentiraj
S počastitvijo Tigrovcev se je vlada izognila asociacijam na njej neljubo partizanščino kot legitimacijo povojnega režima.

Spet je napočil dan upora proti okupatorju, kot je dolgo uveljavljen praznik preimenovala novodobna, revizionistična, brezbarvna in politično korektnostna oblast, ki si lasti celo sam jezik in predpisuje državljanom, kako se naj izražajo o praznikih.

Imenovati 27. april dan upora proti okupatorju namesto dan Osvobodilne fronte pomeni dezavuirati zaslužne za organizacijo in motivacijo odpora in vojske, ki sta po štirih letih pripeljala do zmage.

To je vsekakor vredno spomina, počastitve, spoštovanja. Brez besednih akrobacij in zgodovinskih sofizmov. Vse ostalo so drugorazredni detajli.

Lani sem ob tem prazniku posrečeno napisal:

“Ta prazna praznična sintagma [dan upora proti okupatorju] zveni tako, kot da si jo je izmislil Borut Pahor […] samo zato, da bi spravil v dobro voljo Tamaro Griesser Pečar.”

Eno

Obstaja apokrifna zgodba, da je Plečnik nalašč oblikoval oz. podtaknil pomnik kot pisoar, češ, pa imejte to svojo OF! Sam mu tega ne bi pripisal. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE