Kolumne

Kako ostati predsednik vlade, če je večina proti tebi

9.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Ne delajte si utvar. Desnosredinske stranke bodo vzele SDS kak procent, dolgoročno pa je to za Janšo preživetje. In on to ve.

Večkrat sem že pisala o tem, da je za domačijski družbeni ustroj, značilen za Slovenijo, ultimativna vrednota preživetje. Lastno preživetje in preživetje članov svoje domačije. In da je za doseganje tovrstnega preživetja dovoljeno uporabiti vsa sredstva. Ampak res vsa. Tudi tista, ki jih Slovenci — če so ta sredstva ločena od preživetja domačije —, običajno razumejo kot neustrezna. In nemoralna.

Toda če se ta ista sredstva uporabijo za preživetje, naenkrat postanejo ne samo sprejemljiva. Ampak celo moralna.

V tej luči je treba gledati tudi v nedeljo objavljene rezultate merjenja javnega mnenja na TV Slovenija, ki so tako razburili slovensko politiko. In sprožili vrsto komentarjev. Ki so v glavnem naslednji:

Brez ostrine SDS?

Ustanavljanje več desnosredinskih strank v resnici slabí SDS, kar je očitno nenačrtovan politični učinek. Del volilnega telesa bo zapustil SDS, s čemer bo ta postala šibkejša. In podprl desnosredinske stranke, ki — če...

”Če želi Janša ostati premier, mora biti izvoljen tak DZ, ki ga bo hotel imeti za premiera. JJ je jasno, da sam ne more na oblast. In tam ostati. Za to rabi večino, ki SDS podpira ali ji vsaj dopušča, da vlada.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE