Kolumne

Kako nekateri razumejo razliko med prejšnjim režimom in demokracijo

16.2.2022 / 05:10 Komentiraj
Globa dr. Gantarju — ki ni edini, ki ga je v zadnjem času doletela ta usoda — je nov mejnik v (ne)razumevanju svobode govora.

“Novo vrijeme … staro stanje. / Novo vrijeme … staro stanje. / Novo vrijeme … staro stanje. / Novo vrijeme … isto sranje.”

Buldožer: Novo vrijeme (Živi bili pa vidjeli, 1979)


​“Bivši poslanec, ki je bil celo predsednik državnega zbora, bi lahko vedel, da nismo več v osemdesetih, ko so bile žalitve glavnih na oblasti dovoljene.”

Tako so v uredništvu mariborskega glasila e-Maribor pokomentirali globo, ki je zaradi prizadetosti generalnega direktorja policije doletela dr. Pavla Gantarja. 

Strogi poduk dr. Gantarju, da so časi, ko si lahko nekaznovano afne guncal iz režima, daleč za nami, ni samo komičen, ampak je tudi netočen. Nekdanji jugoslovanski režim nikoli ni bil tako toleranten, liberalen in strpen do družbene kritike, disidentov in civilne družbe, kot si to predstavljajo v uredništvu omenjenega glasila.

Četverica

O tem bi jim znali več povedati ljudje, ki so v tistih časih imeli dovolj odgovornosti, zavezanosti demokratičnim načelom in poguma,...

Novo vrijeme … staro stanje./Novo vrijeme … staro stanje./Novo vrijeme … staro stanje./Novo vrijeme … isto sranje. — Buldožer: Novo vrijeme
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE