Kolumne

Kako na volitvah nagovoriti neopredeljene

8.10.2021 / 06:10 Komentiraj
Politični eskapizem je samo drugo ime za egocentrizem, ki temelji na načelu ugodja. Imam se fajn in politika se me ne tiče.

V študentskih letih smo se s kolegi pogosto zafrkavali, da bomo ustanovili stranko z imenom Ne vem. Ni šlo za kak poglobljen štos, ki bi ga razvijali v smislu nenavadnih ideoloških izhodišč ali čudaškega programa. Tudi o bazenu potencialnih volivk in volivcev nismo razmišljali, čeprav nam je bilo že takrat jasno, da je ignoranca zelo razširjen in priljubljen odnos do sveta.

Finta je bila preprosto v tem, da je bil vsakič, ko so javnomnenjske agencije ljudem zastavljale vprašanje “koga bi volili, če bi bile volitve naslednjo nedeljo?”, daleč najbolje odrezal odgovor “ne vem”. Če torej ustanovimo stranko s tem imenom, morda ne bomo zmagali na volitvah, bomo pa briljirali ob rednih merjenjih politične temperature. Ena tistih šal, ki se zdijo po treh pivih še kar smešne.

Mokre sanje

Neopredeljene volilke in volilci so mokre sanje vsake stranke. Še posebej v naši državi, kjer političnih ignorantov tradicionalno ne manjka. Zakaj je tako, ne vem in s tem se...

“Včasih pes oblaja gospodarja, toda na koncu mu bo zvesto lizal dlan. Takrat bo grizel na ukaz in takrat bo grizel zares. In šele takrat bo zares nevaren.” — Zoran Stevanović na sredinih protestih v torek, 5. oktobra 2021. — [Fotografija: Robert Balen]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE