Rubrike

Kako je človek zver Picasso izkopal Dori Maar jezik in edino oko? [odlomek]

7.2.2021 / 06:05 Komentiraj
“Najprej sem pomislila, češ, v resnici je pomilovanja vreden starec. Komaj sem se zadržala, da se mu nisem zasmejala v obraz.”

Roman Slavenke Drakulić Dora in Minotaver je veličasten portret ženske, ki je po skupnem življenju in skupnih idealih s strastnim genijem doživela zlom. Izjemna ustvarjalka Dora Maar — rojena kot Henriette Théodora Markovitch, hči hrvaškega, v Franciji naturaliziranega arhitekta Josipa Markovića — je v knjigi razgaljena skozi svoje turbulentno razmerje s Pablom Picassom, enim največjih umetnikov 20. stoletja.

Dora je bila rojena leta 1907 v Parizu, odraščala pa je v Buenos Airesu. Še pred razmerjem s Picassom je bila priznana fotografinja in ena najbolj izstopajočih figur pariške avantgarde.

Med njuno dolgotrajno zvezo je Picasso ujel Dorino podobo v serijo portretov. V romanu Dora in Minotaver doživljamo pripoved o njunem burnem ljubezenskem razmerju z glasom Dore Maar. Slikar pred nami zraste kot podoba Minotavra, ki je manj privlačna in bolj brutalna, kot bi od razvpitega slikarja

Anonimni portret Dore Maar, okrog 1930.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE