Kolumne

Kako deaktivirati tempirano bombo za bolj srečno novo desetletje

26.12.2019 / 06:05 Komentiraj
Spremembe najbolj karakterizira pomanjkanje občutka varnosti. Nismo več optimisti. Vero v prihodnost je zamenjal strah.

Lenin je nekoč izjavil, da obstajajo desetletja, v katerih se ne zgodi nič, in dneve, v katerih se zgodijo desetletja. Desetletje, ki se bo čez nekaj dni opoteklo v svoj konec, je bilo nekje vmes. Bilo je polno usodnih prelomov, a se je kljub temu — ali pa ravno zato —, vleklo kot kurja čreva. Večinoma so šle stvari na slabše.

Del tega obdobja sem bil v službi odgovoren za analizo geopolitičnih sprememb v mednarodnem okolju. Naloga ni bila prezahtevna. V večini primerov je zadoščala napoved najbolj črnega scenarija. Malo pretiravam, a ne toliko, da bi mi zato odleglo.

Če bi moral izbrati značilnost, ki najbolj karakterizira spremembe zadnjih let, je to izguba občutka varnosti. Ljudje nismo več optimisti. Vero v prihodnost, ki je bila tako značilna za konec 90. let in prva leta novega tisočletja, je zamenjal strah.

Clusterfuck

V položaju, v katerem smo se znašli, obstaja cel kup napačnih odgovorov. Lahko se na primer pretvarjamo, da je vse v redu. Ignoriramo...

»V položaju, v katerem smo se znašli, obstaja cel kup napačnih odgovorov. Lahko se recimo pretvarjamo, da je vse v redu.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE