Kolumne

Kako boste otroke ozdravili odvisnosti od virtualnega sveta?

12.5.2021 / 06:10 Komentiraj
Ta svet jim je bolj všeč, ker je po njihovi meri in manj naporen od realnega. Vam pa tudi to prav pride, ker ste leni starši.

Končno smo na nacionalni ravni dobili strokovno oblikovane kriterije o tem, koliko časa smejo biti na dan otroci in mladostniki maksimalno izpostavljeni stikom z virtualno realnostjo. Končno. 

Bila sem sicer začudena, da v poročilih na to temo ni bil prisoten Miha Kramli, ki v Sloveniji vodi prvo ambulanto za zdravljenje odvisnosti otrok in mladostnikov od virtualne realnosti. Za kaj pri tem gre, sem se naučila pred leti, ko sva skupaj gostovala po slovenskih šolah. Razlagal je, kaj bi morali početi starši in šola za omejevanje razvoja te odvisnosti. Govoril je tudi o nujnosti časovne omejitve stika z virtualnostjo. Majhen otrok sploh ne bi smel imeti stika z virtualnim svetom. Mladostnik pa ne več kot dve uri na dan.

Že takrat so bile te omejitve videti kot znanstvena fantastika. Danes, v koronskih časih, pa so predlagane časovne omejitve videti še bolj nerealistične.

Če nočete imeti odvisnika od virtualne realnosti, se

“Končno smo dobili strokovno oblikovane kriterije o tem, koliko časa smejo biti na dan otroci in mladostniki izpostavljeni stikom z virtualno realnostjo. Končno.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE