Kolumne

Frank Zappa in John Lennon, osemdesetletnika?! Nemogoče …

11.12.2020 / 06:10 Komentiraj
Med živimi in mrtvimi rockerji prve in druge generacije ni bistvene razlike. Razen da so živi za razliko od mrtvih še živi.

Prejšnji petek, 4. decembra, je minilo 27 let, odkar je za rakom umrl Frank Zappa. V torek, 8. decembra, pa je minilo 40 let, odkar je bil ubit John Lennon.

Kot die-hard fan prvega in občudovalec drugega ne morem mimo teh obletnic. Ni mi do tega, da bi še sam prispeval k tej #OTD maniji. Bega me dejstvo, da bi bila oba pokojnika letos stara 80 let. Zappa čez deset dni, 21. decembra, Lennon pa že pred dvema mesecema, 9. oktobra.

V neki vzporedni, imaginarni, sicer nemogoči, a ne nepredstavljivi realnosti bi lahko bila Lennon in Zappa še danes živa. Tako kot mnogi njuni vrstniki in glasbeni sodobniki. Zato se patetično brezupno sprašujem: kako bi kot človeka, ki sta zaznamovala svoj čas in generacijo — pa še kakšno mlajšo —, razmišljala danes? Kako bi politično in socialno preživela ta čas, odkar ju ni več? Bi nam dala kaj novega, drugačnega od tega, kar sta nam dala v svojem času?

Fonolaboratorij, 9. 12. 1980

Na naši gimnaziji smo

Frank Zappa (1940–1993) okrog leta 1967/68.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE