Kolumne

Kaj vse nam vitezi kognitivne disonance prodajajo kot desnico

14.10.2020 / 06:05 Komentiraj
Očetje povojne Evrope bi bili zgroženi nad ugrabitvijo konservativnega, krščanskodemokratskega, desnega političnega branda.

Prva leta mojega otroštva smo zaradi očetove službe preživeli v Trstu. Moj oče, ekstravagantno družaben človek, si je tudi v zamejstvu našel veliko prijateljev, a med njimi sta izstopala dva, ki med seboj ne bi mogla biti bolj različna.

Drago je bil z vasi, Mitja meščan. Prvi zidar, drugi odvetnik. Mitja je vozil luksuzne avtomobile in nosil zlato uro, Drago je imel razmajan Fiatov poltovornjak in roke kot lopate. Z zapestjem, na katero rolex ne bi šel, tudi če bi si ga lahko privoščil ali ga hotel imeti.

Drago je bil volilec PCI, italijanskih komunistov, Mitja je bil iz tradicionalnega, konservativnega, premožnega katoliškega okolja, ki je oblikovalo tudi njegove poglede na svet.

Drago je bil med vojno partizan, Mitja se je, vsaj tako sem slišal, saj o tem ni veliko pripovedoval, na začetku vojne za kratek čas pridružil plavi gardi oziroma četnikom.

Družil ju je antifašizem

Kljub tem mnogim razlikam sta oba imela tudi nekaj

V smeri urinega kazalca: Sir Winston Churchill (1874–1965), Konrad Adenauer (1876–1967), Alcide De Gasperi (1881–1954), Robert Schuman (1886–1963).
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE