Revija
#šarec #vlada #Bratušek
Kaj vse lahko Alenka reče Marjanu (in/ali kako dolgo bo on še tiho)
Logo 24.09.2019 / 17.54

»V vladi in koaliciji se moramo resno pogovoriti o vrednotah te vlade in te koalicije.« — Kaj res? No, dajte že enkrat …

»Bolj od ministričine šokantne misli, da je vlada korumpirana, je šokantno samo to, da v državi ni novinarjev, ki bi takšno izjavo opazili in ustrezno ovrednotili.«

Je Šarčeva vlada skorumpirana? Če smemo verjeti ministrici za infrastrukturo taiste vlade, je odgovor pritrdilen: Slovenijo vodi umazana politična klika lobijev iz ozadja — predseduje pa ji sam predsednik vlade in njen šef Marjan Šarec.
Bolj od te šokantne misli je škandalozno samo še dejstvo, da v državi ni novinarjev, ki bi takšno izjavo opazili in ustrezno ovrednotili. Ali povedano drugače: mediji niso v stanju reflektirati niti najbolj dramatičnih izjav, ki bi v vsaki razviti demokraciji sprožile buren odziv.
Koliko je na svetu predsednikov vlad, ki so pripravljeni mirno pogoltniti stališče podrejene ministrice, da načelujejo prodanim dušam?
Možnosti sta namreč samo dve: da Marjan Šarec molče pritrjuje Alenki Bratušek, kar pomeni, da je njena trditev točna — ali pa da ministrico povpraša, na čem trditev utemeljuje in jo sam argumentirano zavrne.
In ker nič od tega ni storil — morda zaradi ljubega miru —, ljudstvu sugerira, da je verjetnejša prva možnost.

Iz ozadja

Kaj je povedala razočarana ministrica po zadnji seji vlade (če odštejemo samohvalo)? Izjavo citiram v celoti:

»Na današnji seji vlade ministri niso potrdili spremembe aktov o ustanovitvi podjetij Eles in Borzen. Predloga za spremembo aktov o ustanovitvi Elesa in Borzena sta bila strokovno pripravljena, medresorsko usklajena, oba predloga je obravnaval in sprejel. Odbor vlade za gospodarstvo, potrdila ju je Služba vlade za zakonodajo in sta bila zaradi vsega tega tudi uvrščena na današnjo sejo vlade – pa kljub vsemu temu nista bila sprejeta.«
»Ta nepričakovana poteza ministrov kaže, da našo državo očitno še vedno vodijo ljudje iz ozadja, ki so tako močni, da spreminjajo tudi že usklajene in dobre odločitve vlade, ko jim te škodijo. V tej levosredinski vladi in tej levosredinski koaliciji se moramo zato resno pogovoriti o vrednotah te vlade in te koalicije.«
»Današnja slaba novica je, da vplivneži v energetiki prigrabljene moči ne bodo kar tako izpustili iz rok. Da bodo še naprej služili na račun države, kar pomeni na račun našega zdravstva, na račun naše socialne države in na račun naše skupne blaginje! Slaba novica je tudi, da bo boj s starimi strukturami in starimi korupcijskimi praksami trajal dlje, kot smo mislili. Dobra novica pa je, da ti ljudje iz ozadja ne morejo ustaviti najpomembnejših razvojnih projektov, ki jih je Alenka Bratušek po več desetletjih končno spravila v ospredje: zaradi dela naše ministrice gradimo 2. tir Divača-Koper, zaradi dela ministrske ekipe pod njenim vodstvom je vse pripravljeno za začetek graditve 3. razvojne osi, posodabljamo javni potniški promet in zagotavljamo poceni električno energijo, ki bo v prihodnje v še večji meri pridobivana na okolju prijazen način.«
»TEŠ6 in današnja odločitev vlade sta dokaz, da energetski lobi še vedno doseže svoje na račun vseh nas. A če mislijo, da se bomo v SAB nehali boriti za državo in boljšo prihodnost Slovenk in Slovencev samo zato, ker so izboljšave preprečili tokrat, se zelo motijo.«

Panegirik

S čim ministrica obtožuje predsednika vlade in svoje kolegice ministrice in kolege ministre? Da predloga za spremembo aktov na vladi nista bila sprejeta, ker so z »nepričakovano potezo« dokazali, da »našo državo očitno še vedno vodijo ljudje iz ozadja«.
Povedano drugače: ljudje iz ozadja stojijo za Šarcem in njegovo ministrsko ekipo. Potem pa Bratuškova dvigne prst in pomoralizira o vrednotah te vlade in koalicije, o katerih se moramo resno pogovoriti! In prav ima, razpravo o vrednotah in politični odgovornosti krvavo potrebujemo.
Po retoričnem napihovanju, da strici iz ozadja s pomočjo ministric in ministrov preprečujejo, da bi ostalo več denarja za zdravstvo, socialo in našo skupno blaginjo, je znova napovedala dolgotrajni boj »s starimi strukturami in starimi korupcijskimi praksami« — ki jih podpira Šarčeva vlada. V jeznem zapisu po kratkem panegiriku v čast njihovi Alenki sledi še zaključek: odločitev vlade, ki je zminirala njeno namero, je dokaz, da energetski lobi še vedno doseže svoje. Iz česar nesporno sledi, da je vlada, katere del je tudi sama, zlizana z lobiji in posledično skorumpirana.

Šarčevi strici

Seveda smo pričakovali, da se bo predsednik vlade odzval. Da bo ministrico pokaral in jo vprašal, kdo so tisti z dolgimi lovkami, ki manipulirajo z njegovo ekipo.
Na takšno gesto bi smeli računati, ker bi z njo Šarec izkazal konsistentnost s svojimi poprejšnjimi ravnanji. Leta 2017 je v predsedniški kampanji storil prav to, kar bi zdaj od njega pričakovali: predsednika Pahorja je pozval, naj razkrije, kdo da so strici, ki stojijo za njim — kot se je glasila takratna obtožba.
Kralj Instagrama, ljubitelj privlačnih atletinj in mišk malih — in priložnostni predsednik Republike — mu je odgovoril: »Ne skrbite, verjetno bolj skrbijo za vas, kot si ta hip predstavljate.«
O retoriki in psihozi glede stricev iz ozadja sem v času kampanje zelo podrobno pisal v besedilu SLO Dosjeji X (1.): Paranoični in pragmatični konspiratizem »stricev«. Tokrat pa Šarec v funkciji predsednika vlade ni mogel ponoviti enakega vprašanja obtožujoči ministrici.
Premier bi imej še vsaj en razlog, da to naredi. Kot sem že pokazal ob njegovem zadržanem odstavljanju sekretarja LMŠ (Je Šarec ob odstavitvi sekretarja res kategorično obsodil politična lobiranja?), vtis, da se odločno sooča s klientelističnimi in koruptivnimi praksami, zadnje čase peša. Če je od njegove prislovične odločnosti ob mlahavosti reakcij tudi po razkritju Črnčecevih povezav z direktorico slovenske podružnice Westinghousa sploh še kaj ostalo.

Nenadna nenavadnost glasovanja

Še na dve stvari je treba biti pozoren. Na MI so po debaklu šefice na vladi zatrjevali, da so gradivo medresorsko uskladili in da ga je pregledala služba vlade za zakonodajo — tako kot v primeru podjetja SODO. Oba predloga naj bi obravnaval in sprejel tudi odbor za gospodarstvo, zato sta bila uvrščena na dnevni red seje vlade.
Toda UKOM je Bratuškovo demantiral in povedal, da je bilo omenjeno gradivo na vladnem odboru za gospodarstvo potrjeno s pridržkom, ker ni bilo usklajeno. Torej ne more držati, kar pravi ministrica.
Trdila pa je tudi, da na seji vlade predloga nista bila sprejeta, ker so člani vlade odločili z glasovanjem — »kar je na vladnih sejah zelo redka oblika odločanja«. Tudi to je bilo demantirano: STA je namreč poročala — sicer brez jasne navedbe vira —, da poslovnik vlade predvideva glasovanje kot enega od rednih načinov odločanja.
Bratuškova je bila že dvakrat demantirana. Zato se zdi še tem bolj neverjetno njeno sprenevedanje, zakaj se je večina članov vlade pri glasovanju vzdržala, proti pa je bil samo eden. Ali kot so zapisali na njenem resorju:

»Na MI ne vemo, zakaj pri odločanju niso prevladali strokovni in pravni argumenti, o morebitnih ozadjih in interesih, ki so prevladali, pa ne želimo ugibati.«

No, kot da tega na najbolj patetičen način ni ravnokar storila ravno njihova šefica.

Sklep?

Takšnih odprto konfliktnih igric na vladi že dolgo nismo spremljali. Zato se moramo kot državljani čim hitreje sprijazniti z enim od naslednjih dejstev: da je Šarčeva vlada talec lobijev in stricev iz ozadja, kot pravi Alenka Bratušek, ali pa imamo sprenevedavega predsednika, ki bo še enkrat požrl lobistične akcije in nespodobnosti podrejene ministrice in koalicijske partnerice.
No, lahko gre tudi za oboje.
Zdaj že vemo, da je Šarec lahko miren: slovenski uredniki nimajo namena ničesar od tega dvojega sporočiti javnosti.

NAROČI SE
#šarec #vlada #Bratušek
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke