Kolumne

Kaj (sploh) delajo samozaposleni in zakaj minister za kulturo (kao) dela red

30.3.2021 / 07:10 Komentiraj
V kulturi delajo nadpovprečno in zaslužijo podpovprečno. Paradoks Schrödingerjeve mačke — ampak v naši državi dobro deluje.

Ob vseh dezinformacijah in zlonamernih pavšalnih sodbah, ki intenzivno krožijo v javnosti, je na to v osnovi banalno vprašanje žal treba odgovarjati znova in znova. Dovolite mi torej, da spet zasučem staro lajno.

Na kratko: samozaposleni praviloma opravljajo poklice, ki so za obstoj umetniškega in ustvarjalskega sektorja nujni, niso pa institucionalizirani. Ali z drugimi besedami: redna delovna mesta za ta dela ne obstajajo ali pa obstajajo samo izjemoma.

Konkreten primer: gledališka predstava. Večina gledaliških hiš ima na svojih seznamih redno zaposlenih — če poenostavim — igralski ansambel, tehnično osebje in upravni aparat. Vse to so kadri, ki jih teater za svoje delovanje nujno potrebuje.

Toda za nastanek nove predstave so ti seznami naenkrat prekratki. Predstava potrebuje sceno, kostume, glasbo, režijo … Vse to pa počnejo ljudje, ki jih z redkimi izjemami teatri ne zaposlujejo. Scenografke, kostumografi, avtorji glasbe, režiserke ... — vsi ti so...

Koala Voice med koncertom v Kinu Šiška, v petek, 23. septembra 2016: kitaristka in lead vokalistika Manca Trampuš, v ozadju kitarist Domen Don Holc. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE