Revija
#SPD #SD #evrovolitve
Kaj še preostane socialnim demokratom? (Volilcem namreč.)
Logo 16.04.2019 / 10.13

Koalicija s CDU je bila za SPD pogubna. Nemški socialni demokrati so ostali brez tipičnih vrednot, slovenski SD pa tudi.

Doma imamo resen problem. Evropske volitve niso več gola formalnost obkroževanja številk. Med 23. in 26. majem — pri nas prav zadnji dan, v nedeljo — imamo pravico povedati, katera slovenska stranka in s tem evropska opcija nam je bližje, kateremu kandidatu zaupamo, katere vrednote podpiramo.
Težave imava oba z možem. On ima še dodatno dilemo, ali naj kot Nemec voli nemške kandidate ali kot v Sloveniji živeči tujec slovenske.
Nemški socialdemokrati SPD so izgubili velik del naklonjenosti, ki jim jo je moj mož izkazoval vse življenje. Sprva zaradi aktivnega političnega delovanja njegovega očeta v SPD, kasneje pa tudi njegove samostojne, osebne, zrele naklonjenosti tej politični opciji.

Pogubna nemška koalicija

Gre za najstarejšo nemško stranko, ki je odprla pot demokratičnim gibanjem v Nemčiji.
Vrednote te stranke so vedno temeljile na solidarnosti do šibkih in podpori odrinjenim, kot so bile nekoč ženske in druge manjšine. SPD je bila ustanovljena kot stranka, ki je podpirala delavce, in prerasla v zaveznico tistih, ki so se jim godile krivice.
Med svojim razvojem, še posebej v času kanclerke Merklove, so na nekaj pomembnih vrednot pozabili — ali pa so se izgubile v močni luči, ki že več kot desetletje sveti na Angelo. Zanemarili so recimo okoljsko politiko, ki jo je brez ravsanja prevzela stranka Zelenih. Tem v zadnjih letih kaže tako dobro, da bi s krščanskimi demokrati (CDU) v prihodnje lahko prevzela vodenje Nemčije.  
Napaka SPD v mandatih vladanja Angele Merkel je nedvomno tudi to, da so s številnimi dobrimi pobudami delovali mlačno, ne dovolj glasno. Da si niso jasno in nedvoumno pripisali zaslug zanje. Angela jih je spretno “posvojila” in pripisala svoji stranki, CDU. Prav tako je SPD v preteklih mandatih sprejemala preveč konsenzov s CDU samo zato, da so obstali v vladi, misleč, da bo to stranki v korist. Tako so izgubili velik del svoje identitete, saj jih je gospa Merkel spretno pokrila s svojim širokim pokrovom. Zato ni čudno, da jo je nemška revija Cicero nekoč razglasila za “najbolj uspešno socialdemokratsko kanclerko”.
Dejstvo je, da je za koalicija s CDU za SPD postala pogubna. Tudi zato, ker SPD nedvomno primanjkuje karizmatičnih voditeljev, kakršna sta bila Willy Brandt in Helmut Schmidt. Trenutna predsednica Andrea Nahles žal ni osebnost, s katero bi se stranka lahko dvignila iz pepela.

Izvozimo kandidate!

Tako kot so nemški socialni demokrati ostali brez svojih značilnih socialdemokratskih vrednot, jih moj mož tudi pri slovenskih SD sploh ne zazna. Koalicijske stranke ponavadi vidi kot prerivanje, pri katerem si vsi prizadevajo, da bi bili čim bolj na vrhu ali pa spredaj in čim več pobrali zase.
Koga naj moja torej nemška socialnodemokratska polovica nameni evropski krogec? Andrei ali Dejanu?
Enake težave imam tudi sama.
Z velikimi pričakovanji sem se pred dnevi udeležila pogovora ključnih kandidatov naših strank za evropske poslance. Naivno sem bila prepričana, da bom priča odgovorni in jasni debati, ki bi potrdila, da se tokratni kandidati in kandidatke končno zavedajo, koga zastopajo in zakaj so tam. Jim več pomeni evropska strankarska skupina ali Slovenija? Kako glasujejo, ko gre za takšno dilemo?
Toliko bedastih, populističnih besednih zvez, toliko puhlih, nemočnih besed o solidarnosti, varnosti, pomoči in drugega mlatenja prazne slame že dolgo nisem slišala.
Krivično bi bilo, da ne omenim, da so bile vmes tudi izjeme. A končni vtis dobri dve uri trajajočega pogovora, kjer šest in pol slabih prevlada nad enim in pol dobrim, je bila praznina, blebetanje, beda — predvsem pa neodgovorjeno vprašanje, kako bi nas ti kandidati brez energije, brez srčne zagnanosti, brez odločnosti, brez jasnega artikuliranja in brez samozavestnega nastopa zastopali v množici 751 poslancev.
Pogovor mi ni olajšal izbire. Nasprotno. Začela sem razmišljati, da bi bilo bolje, če bi te kandidate preprosto izvozili v EU. Samo zato, da jih ne bomo imeli več tukaj.
Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.
 

NAROČI SE
#SPD #SD #evrovolitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke