Kolumne

Kaj še preostane medijem v dobi družbenih omrežij?

3.7.2020 / 06:05 Komentiraj
Kakšno informacijsko demokracijo si želimo? Prostor popolne svobode izražanja? Brez zavor? Bo to ustvarilo odgovorno družbo?

Si predstavljate odgovore, če bi ljudi vprašali, ali verjamejo vsemu, kar najdejo na internetu?

Dve tretjini Avstralcev sta v raziskavi izjavili, da med informacijami na internetu ne ločijo, katere držijo in katere ne. A kakorkoli že obrnemo vprašanje, pa v vsakem primeru verjamem, da bi zelo redki rekli, da smo po zaslugi interneta bolj verodostojno informirani.

Raziskava je bila povod, da so se v Avstralskem uradu za komuniciranje (ACMA) odločili za sprejetje pravilnika o ravnanju in  obravnavanju zavajajočih in neresničnih informacij na spletu. Pandemija kovida-19 in požari so bili poligon za razširjanje teorij zarot ter zavajajočih in neresničnih informacij. 

Podobno je lordska zbornica v Veliki Britaniji zahtevala poostritev regulacije digitalnih in socialnih medijev, ker »pandemija dezinformacij« spodkopava zaupanje v javne institucije. Opozarjajo, da gre za »virus, ki prizadene vse«. Z demokracijo vred.

Politiki kot zvezde

Praksa širjenja lažnih novic in...

»Lordska zbornica v Veliki Britaniji je zahtevala poostritev regulacije digitalnih in socialnih medijev, ker »pandemija dezinformacij« spodkopava zaupanje v javne institucije.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE