Kolumne

Kaj se dogaja v ZDA in komu pripada jutrišnji svet?

30.8.2022 / 06:15 Komentiraj
Avtoritarci kujejo profit iz spodkopavanja demokracije. Zato se zdi, da vodijo igro. Tudi kadar niso na oblasti. Ne samo v ZDA.

Tik ob ograji na severnem delu Bele hiše v ameriški prestolnici Washington leži Lafayette Park, imenovan po francoskem aristokratu in heroju ameriške revolucije markizu de Lafayettu. Čez ta park se je 1. junija 2020 sprehodil bivši predsednik Donald Trump, potem ko je varnostnim silam naročil, naj s solzilcem razženejo mirne protestnike proti policijskemu uboju Georgea Floyda — in to zato, da bi se Trump na drugi strani, pred cerkvijo svetega Janeza, lahko slikal z narobe obrnjeno Biblijo v roki.

V parku stoji mogočen kip sedmega ameriškega predsednika Andrewa Jacksona na konju. Na piedestalu je napis "Naša federalna zveza mora biti ohranjena". Ni znano, ali je Trump med sprehodom utegnil prebrati ta napis. A tudi če ga je, ta očitno ni naredil vtisa na slovenskega zeta.

Že pred tistim dnem, še posebej pa po 6. januarju 2021, ko so njegovi privrženci vdrli v ameriški parlament in poskušali preprečiti razglasitev Bidnove zmage, je Trump namreč počel in še vedno...

”'Jutrišnji dan pripada nam,' doni iz vseh grl. Pa tako prijazni so bili videti.” — Prizor iz filma Kabaret (1972) Boba Fosseja z Lizo Minelli v glavni vlogi. Pripadnika Hitlerjugenda igra nemški statist, glas pa je nasnet.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE