Kolumne

Kaj počne Nancy Pelosi na Tajvanu?

4.8.2022 / 06:10 Komentiraj
Skrbi jo za demokracijo? Lari-fari. Američane skrbi za demokracijo kjerkoli na svetu točno toliko, kolikor jim to koristi.

Če vas ob vprašanju Tajvana navdaja občutek, da vas vse skupaj spominja na Ukrajino, imate prav. Ja, gre za ponovitev ukrajinskega manevra. Z istim namenom. Da bi bili rezultati oz. posledice manevra za ZDA enaki kot za Rusijo v Ukrajini. Kar pomeni, da bo to prispevalo k utrditvi ameriške hegemonije. Tokrat v Aziji. In seveda tudi globalno. Na vsem planetu.

Tudi struktura samega manevra neustavljivo spominja na ukrajinski primer. ZDA so se v domnevnem interesu obrambe demokracije odločile prestopiti ne ravno eksplicitno dogovorjene, a implicitno uveljavljene politične meje in dogovore. Ki v obeh primerih — tako v ukrajinskem kot tajvanskem — niso niti optimalne niti poštene.

Branik standardov

In če že govorimo o demokraciji, to tudi ni demokratično. Še posebej ne za Ukrajince in za Tajvance, ki ne podpirajo ruske politike v Ukrajini in kitajske politike na Tajvanu. Rusija in Kitajska namreč v obeh primerih kršita načela, ki bi jih v mednarodni politiki in v...

Predsednica poslanskega doma Kongresna ZDA Nancy Pelosi se pred odhodom s Tajvana, v sredo, 3. avgusta 2022, na letališču Songšan v Tajpeju rokuje s tajvanskim zunanjim ministrom Josephom Wujem. — [Fotografija: Ministrstva za zunanje zadeve Tajvana/EPA]EPA
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE