Kolumne

Kaj krade Facebook in ali lahko to dobimo nazaj?

26.2.2021 / 06:10 Komentiraj
Nekoč je bilo nekaj res, če je bilo na televiziji. Danes pa je res, če vam pove nekdo , ki mu zaupate, na družbenem omrežju.

Globalni premiki na polju informacij in medijev se nekako dogajajo mimo nas, mimo nacionalnih držav in njihovih medijev — čeprav bo treba določiti pravila in razmerja med ponudniki in uporabniki prav na ravni držav samih.

V teh dneh je avstralska vlada začela spreminjati pogoje delovanja Facebooka v njihovi državi. Začela se je razprava, ali bi moral Facebook plačevati za medijske novice, ki jih ponuja. Gre za to, da “kradejo” novinarske vsebine, za katere medijske organizacije plačujejo novinarje in ves produkcijski proces.

Morda pa avstralska vlada poskuša s tem zaščititi novinarstvo in produkcijo novic, ki jih Facebook ponuja brezplačno. Ker le zakaj bi uporabniki plačevali za članke, če jih lahko dobijo preko družbenega omrežja?

TikTok

Urad evropskih potrošniških zvez (BEUC) je prijavil TikTok Evropski komisiji in mreži nadzornih organov zaradi kršitev pravic potrošnikov. TikTok, ki ga uporabljajo predvsem mlajši uporabniki (otroci in mladostniki), ne...

“Starejši od 60 let, ki so precej pozno vstopali v digitalni svet, so še najbolj problematični.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE