Kulumne
#varda #vlada #tonin #obramba
Kaj je v resnici hotel povedati gušter Matej Tonin
Logo 15.03.2020 / 22.44

Ali misli, da bi vardo legaliziral, če bi jih preoblekel v prave uniforme, podvrgel obuki in prečekiral njihove dosjeje?

“Hearingi so samo napenjanje mišic, zato se seveda iztečejo v korist koalicijskega predlagatelja.”

Andrej Šiško in njegovi trebušasti graničarji so bili gotovo navdušeni, ko so slišali, da je predsednik Nove Slovenije in takrat še kandidat za obrambnega ministra Matej Tonin ta torek na hearingu pred parlamentarnim Odborom za obrambo rekel, da bi jih lahko »vključili v uradne strukture Slovenske vojske«.
Ker je izjava med nasprotniki nove vlade sprožila veliko upravičenega vznemirjenja — in tudi povsem nekonstruktivnega razburjenja —, si preberimo še enkrat, kar je na zaslušanju Tonin dejansko rekel (1:44–2:09):

»Zakaj tako razmišljam? Če se v nekih vardah združuje večsto pripadnikov in so te pripadniki pripravljeni patruljirat po južni slovenski meji, potem ne vidim razloga, zakaj te posameznike ne bi vključili — ob primerni usposobljenosti, ob varnostnem preverjanju — v uradne strukture Slovenske vojske.«

Saj ni tako mislil, kajneda?

Recimo, da se je Toninu zareklo. Saj ni tako mislil, kajneda? Človek ima pri svojih šestintridesetih letih sicer že kar solidno politično, poslansko kilometrino (od leta 2011), vendar je v bistvu še mlad in neizkušen. Kot zelenec — ali njegovi novi funkciji na ljubo: kot gušter — hoče biti odkrit, direkten in pošten in vedno reči to, kar res misli, ne da bi razmišljal o tem, da bo njegove besede mogoče drugače razumeti. In kot pripadnik PowerPoint generacije si najbrž ne predstavlja, kaj bi lahko bilo narobe, če si za domačo nalogo naredi vzorno prezentacijo za hearing in če vmes, pri podvprašanjih, malo improvizira. Tako kot pred dvema letoma, ko je rekel, da je sicer proti prepovedi splava, da pa ga »ne bi ga financiral iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja«.

Zlopamtilo

Zlopamtilo Blaž Zgaga je Tonina zaradi te izjave denunciral — in to mednarodni javnosti, kao, v angleščini — z besedami, da je »Matej Tonin, kandidat za ministra za obrambo v koruptivni skrajnodesničarski vladi Janeza Janše, napovedal vključitev paravojaških sil pod vodstvom Andreja Šiška, obsojenega za poskus umora in ogrožanje ustavnega reda, v redno Slovensko vojsko«.

Obuka

Tonin si je s tem naredil medvedjo uslugo. Pa ne samo z izjavo sámo, ampak tudi z relativizirajočim izgovarjanjem, da ni tako mislil. Konkretno se je namreč post festum vlekel ven takole:

»Ne vem, kaj bi [lahko] bilo spornega, če bi dali vabilo, da bi ti posamezniki proti plačilu patruljirali na meji ali opravljali lažja dela.«

Morda pa si Tonin predstavlja, da bi s tem nevtraliziral marginalnost in (ustavno) subverzivnost tako imenovane štajerske varde? Da bi jih tako rekoč legaliziral, če bi jih preoblekel v prave uniforme, podvrgel obuki in prečekiral njihove dosjeje? Ah, ne … Najbrž sem preveč prizanesljiv do njega!

FDV/ENA

Tonin je s tem dokazal, da ni samo mlad in neizkušen, ampak da je tudi nevarno naiven in neizobražen. Ali ni on politolog? Seveda! Ne vpisujejo se samo levičarski štreberji (ali luftarji, odvisno od oddelka) na FDV, to našo École normale administrative, ki v Franciji proizvaja politične elite, in potem celo magistrirajo iz tako obskurnih topik kot recimo »osamosvajanje Slovenije in gospodarski učinki osamosvojitve«. Kot nalašč za poslanca!
Pred skoraj dvema letoma sem (pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami) napisal, da se mi Matej Tonin in Luka Mesec zdita »edina normalna, kulturna, kultivirana, neprepirljiva, dostojna politika, ki ne delata škode okrog sebe« in da »iz njiju morda še kdaj kaj bo«. To še zdaj mislim. Glede Tonina sem sicer postal bolj skeptičen. Zato zdaj upam, da je vsaj učljiv.

NAROČI SE
#varda #vlada #tonin #obramba
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke