Kolumne

Kaj je moralni razkroj? Zakaj bi koga bilo sram, če pa je lahko na to ponosen …

11.4.2022 / 06:10 Komentiraj
Ko ti zaradi ničesar ni nerodno. Ko svoje zavračanje političnih, komunikacijskih, vedenjskih standardov nosiš kot odlikovanje.

Skrušeno moram priznati, da včasih ne razumem, kaj se dogaja okrog mene, ko gre za družbene, politične zadeve. Ali natančneje: razumem že, vendar dogodki in dogajanje v meni ponavadi ne vzbujajo niti pretiranega zadovoljstva, niti pretirane zaskrbljenosti. Sem po karakterju preveč flegmatičen in distanciran? Preveč racionalističen? 

Naj to dilemo in zagato ilustriram s primerom, ki dokazuje, da so (bile) nekatere družbene, politične zadeve v retrospektivi vendarle predvidljive — in da bi me lahko bile skrbele že prej. Ne šele danes.

18. 9. 2008

Bilo je v četrtek, 18. septembra 2008 — tri dni pred državnozborskimi volitvami —, ko je Marta Kos (Marko), podpisana kot “državljanka Republike Slovenije”, v Dnevniku dala objaviti celostranski oglas. Sama ga je napisala, sama naročila in sama plačala (8.440 evrov). Po objavi je razložila, da je to storila zato, ker se je čutila dolžno naglas povedati, da jo je sram tega, kar se dogaja — namreč “moralnega...

”To je ta moralni razkroj, o katerem je Marta Kos govorila leta 2008 in ki se je meni takrat zdel pretirana beseda.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE