Kolumne

Kaj govorita in česa se zavedata cenjena predsednika

25.8.2021 / 06:10 Komentiraj
Ko z varne razdalje opazujem, kaj spet dela JJ — in česa Pahor ne dela —, si želim nekoliko bolj učinkovit formalni sektor.

Ko sem pred leti sodelovala v raziskavi o delovanju neformalnega sektorja v postsocialističnih družbah, sem bila zadolžena za intervjuje z eksperti iz Slovenije. Eksperti kot posamezniki, ki so v družbi imeli pomembne položaje in funkcije. Bodisi takrat, ko sem z njimi delala intervjuje. Ali pa v preteklosti. A že v samostojni Sloveniji. 

Rezultati intervjujev so bili presenetljivi. In povsem v nasprotju z vsem, kar se je na ravni teorije govorilo o postsocialističnih družbah, kjer da formalne institucije ne delujejo.

Po eni teoriji naj bi v postsocialističnih družbah zaradi slabega delovanja ali celo blokade delovanja formalnih institucij prihajalo do anomije. Po drugi teoriji pa, da se zaradi neustrezno razumljenih in vodenih procesov družbenih sprememb krepi neformalni sektor. In da ta prevzema vodilno vlogo v družbi. Kot recimo mafija v južni Italiji.

Nekaj tretjega

A rezultati mojih intervjujev niso pokazali ne prvega ne drugega. Temveč nekaj tretjega. In sicer, da...

“Eden, ki se ima za državnika, in drugi, ki se ima za ustanovitelja demokratične Slovenije — in njenega rešitelja —, svojih karier ne bi mogla graditi, če bi formalni in neformalni sektor bolje delovala.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE