Kolumne

Kaj gledamo na soočenjih in kaj lahko iz tega sklepamo

8.4.2022 / 06:05 Komentiraj
SDS ne ve, kaj je vprašanje, ampak definitivno je odgovor … — razbremenili smo plače, dvignili pokojnine, gradimo Slovenijo.

Z znamenitim soočenjem Nixon-Kennedy leta 1960 je televizija za desetletja postala dominantni medij politike. Počasi je monopolizirala prevladujoči vpliv pri usmerjanju in vplivanju na volilno telo. Družbena omrežja so kasneje nepovratno začela mešati karte v svetu mediatizirane politike. Dominacija podob nad besedilom — pisanim ali izrečenim — je dobila nove kontekste, predvsem pa so mediji začeli izgubljati vlogo regulacije in kontekstualizacije politične debate.

Predvolilna televizijska soočenja niso izgubila svoje vloge, predvsem ne tista, kjer nastopajo liderji strank — tisti, ki v času izrazite individualizacije in personalizacije “z likom in delom” poosebljajo vse prevečkrat abstraktne in premalo konkretizirane politične ideje, koncepte in strategije.

In kaj poslušamo in gledamo na soočenjih strankarskih prvakinj in prvakov na polovici letošnje volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami — tistimi z največ političnega naboja in vložka v...

Luka Mesec (Levica) in Tanja Fajon (SD) po ponedeljkovem soočenju na Pop TV. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE