Kulumne
#lifestyle #kajenje #juul
Juula ni več. Juula ni več. Zdaj gre za klasične čike z gorljivim tobakom.
Logo 26.06.2022 / 06.05

Benanje najbolj priljubljene aerosolne naprave za kajenje paše v amoralni kontekst retradicionalizacije ameriške mentalitete.

Sono io v Baru Rex v Trstu ob svojem prvem juulanju 9. februarja 2019. — [
FDA

FDA je svoj korak obrazložila s tem da "JuulLabs ni predložil prepričljivih dokazov, da njihovi izdelki pomagajo kadilcem opustiti cigarete".

Benanje Juula se mi zdi omembe vreden fenomen že sam po sebi, saj paše v kontekst radikalizirajoče se ameriške mentalitete. Ta je razpeta med ekstrem moralnega puritanizma kot recimo z omejevanjem pravice do splava, na eni strani, in neusmiljen, za posledice slep liberalizem nabavljanja in nošenja (tudi vojaškega) orožja na drugi.

Nenazadnje pa sem nekaj časa juulal tudi sam in zato vem — brez obžalovanja in olepševanja — kaj povedati o tej razvadi.

Juul 1.–5. + 6.–7.

O Juulu in juulanju sem na dolgo in široko — v glavnem še preveč navdušeno, premalo skeptično — pisal pred dvema letoma in pol v tekstih Kako sem po 40 letih nehal kaditi rdeči Marlboro in prešaltal na Juul (1.) (27. 2. 2019), Juul (2.): Mac proti PC-ju. Brez gumbov in gibljivih delov. Esenca kajenja. (28. 2. 2019), Juul (3.): Reinvencija kajenja. Redizajn arome tobaka. Mango je nova črna. (1. 3. 2019), Juul (4.): Kaj vse je tu in zdaj drugače? Izpoved o'zdravljenega kadilca. (3. 3. 2019) in Juul (5.): Osamljeno, sedentarno, in-door početje (3. 4. 2019). Če se komu to ljubi (še enkrat) prebrati, bo izvedel vse.

Se opravičujem. Takšen sem, če se nad čem zelo navdušim.

Sledi update o mojem juulanju in Juulu samem. Oboje se je neslavno končalo oz. se končuje vsaj v ZDA. V precejšnji meri pa tudi v Evropi.

Uporabnik, ne kadilec

Ko sem postal uporabnik Juula — pazite to: uporabnik, ne kadilec, niti juuler —, nisem razmišljal o praktični plati nabave. Najbližje trafike in vapešopi z Juulom so bili v Trstu. Italija je (bila) edina sosednja država, kjer je bil naprodaj.

Dodaten problem je bil v tem, da zaradi EU regulative Juula ni bilo mogoče naročati, ker noben prodajalec ni imel dovoljenja za izvoz, za kar se šteje online naročilo in pošiljanje izven teritorija dotične države. Poleg Italije je (bil) Juul sicer naprodaj še v Franciji in Nemčiji. Presenetljivo je to veljalo tudi za naročanje iz Švice, Velike Britanije, Rusije in Izraela, kjer je tudi bil (pred dvema letoma) naprodaj.

Govorim o originalnih kapsulah. Enkrat sem Juulpodse naročil iz Malezije — kjer so mi za trikrat nižjo ceno prodali očiten fake, ki je bodisi puščal, ali pa je za razliko od originalov silil na kašelj —, enkrat pa s Kitajske, od koder sem (po dveh mesecih) dočakal po mojem defektne ameriške originale, čeprav po še bolj bagatelni ceni.

Kot so hiše v Trsti

Tako sem skoraj eno leto hodil vsake toliko v Trst, kjer sem si delal zaloge — in to jaz, ki še v življenju nisem kupil cele šteke cigaret! —, težil prijateljem iz Kopra, da so mi včasih šli po nekaj škatel kapsul in potem nekako dostavili v Ljubljano. Vmes sem tu in tam kupil kakšno škatlo cigaret, če se zaloga ni izšla do naslednjega nakupa ali pošiljke.
Enkrat vmes sem v trenutkih krize celo začel kaditi IQOS! Grozno. No, krneki. Na živce so mi šli odpadki. Kajenje z ogorki. Fuj. Pa še skoraj toliko se je treba s tem ukvarjati kot s pipo, da ne rečem z nargilo. Brez veze.
Je pa res, kar mi je enkrat rekel pameten prijatelj, ki strastno kadi IQOS: da mu to odgovarja, ker s lahko s tem "strukturira čas".

Ja. Kajenje je strukturiranje časa. Neke vrste prokrastinacija, če hočete. Ampak ne. Ne, hvala.

In potem je izbruhnila še korona. Nikamor nisem šel v tujino, nihče ni več prihajal iz tujine. Moja zadnja zaloga Juulov je bila iz Berlina. Kupoval sem jim dveh vapeshopih v Arkaden na Potsdamer Platzu in na Taubenstraße čisto pri Gendarmenmarktu. Od tam sem se vrnil v Ljubljano 4. marca 2020. V nabito polnem, zatohlem avionu. Z vročino. Ja, to je bil dan, ko je bil v Sloveniji diagnosticiran prvi primer korone. Mislil sem, da sem okužen. Pa nisem bil.

To ni bilo več to

Tako sem skratka enkrat aprila ali maja 2020 nehal juulati. V Italijo nisem več mogel, online naročil še vedno ni bilo. Ja, jupi, pa so bila, naenkrat so se pojavila! Nemci so kot nalašč sprostili izvoz Juulov, vse z neverjetnimi popusti, ampak … — zaradi odprodaje zalog. Juul se je umikal z nemškega tržišča. To mi je bilo precej sumljivo. Nazadnje sem še enkrat naročil neko z Juulom kompatibilno, sicer nefake, solidno robo, ki se je je kar precej začelo pojavljati na trgu. Ampak to ni bilo več to.

Ko zdaj guglam, vidim, da so v teh dveh letih začeli prodajati Juule še v precej EU državah — Avstrija, Poljska, Češka, Belgija, Irska, Portugalska … — vendar v mnogih od teh novih tudi že nehali. (Tule je seznam.) Kolikor vidim, v Italiji so še naprodaj.

Nadaljevanje in konec prihodnjo nedeljo.

NAROČI SE
#lifestyle #kajenje #juul
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke