Kolumne

Josif Visarionovič in Vladimir Vladimirovič

30.3.2022 / 06:05 Komentiraj
Če Putin in pajdaši in sostorilci ne bodo končali pred mednarodnim sodiščem, to gotovo ne bo zaradi pomanjkanja dokazov.

Februarja 1945 so se v obalnem letovišču Jalta na Krimu — ki leži le streljaj ruske rakete stran od danes povsem razdejanega in mučeniškega Marjupola — zbrali zavezniški voditelji Stalin, Roosevelt in Churchill. Glavna točka dnevnega reda na konferenci je bila demilitarizacija in denacifikacija Nemčije. Njihov namen, da po vojaški zmagi nad Nemčijo “izbrišejo nacistične stranke, institucije, organizacije, zakone in kulturne vplive iz nemškega javnega in kulturnega življenja”, je temeljil na odločenosti, da morajo najvišji politični in vojaški voditelji Tretjega rajha za svoje zločine odgovarjati pred mednarodnim sodiščem.

Karma je prasica. Zgodovina včasih tudi. Kdo bi si lahko predstavljal, da se lahko Putinov krvavi pohod za “demilitarizacijo in denacifikacijo” Ukrajine, ki se je začel z okupacijo Krima pred osmimi leti, konča po receptu, ki ga je pred 77 leti, na tem istem Krimu, pomagal pripraviti njegov zloglasni predhodnik in vse bolj...

Z leve v sprednji vrsti: Winston Churchill (1874–1965), Franklin D. Roosevelt (1882–1945), Josif Visarionovič Stalin (1878–1953) na Jaltski konferenci februarja 1945.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE