Rubrike

»Jolka Milič, Sežana« (1926-2021): Polemizirala je tudi z mojo mamo

23.1.2021 / 06:10 Komentiraj
Odšla je verjetno še zadnja predstavnica zdavnaj izumrle, simpatično sitne, a dojemljive, dostopne kulture pisem bralcev.

Današnji rodovi ne vedo, kdo je bila Jolka Milič in kaj je delala takega, da bi to sploh moral vedeti. Med naključnimi nevedneži so celo taki, ki so jim kulturne, literarne zadeve sicer blizu.

A naj vas potolažim: tudi pred tridesetimi, štiridesetimi leti tega nismo vedeli veliko bolj natančno. Jolka Milič je bila znana po tem, da je bila znana … — kot polemičarka. Zlasti kot pošiljateljica pisem bralcev.

Bila je tako rekoč abonirana na te rubrike. V 70. in 80. letih skorajda nisi mogel odpreti časopisa ali revije, od Delove Sobotne priloge (PP 29) pa do Teleksa, ne da bi v pismih bralcev naletel na njen kritični odziv na nekaj.

In na podpis: »Jolka Milič, Sežana«.

Na površini aktualij

Jolka Milič — ki je ta četrtek, 21. januarja, umrla malo pred dopolnjenimi 95 leti — je bila seveda še veliko več kot to, kar je bilo takrat videti na površini aktualij.

V italijanščino je prevajala velike, kanonizirane slovenske

»Najbrž je z leti izgubljala veselje, da bi se še oglašala. A tudi če bi se hotela, kdo bi to še objavljal?« — [Fotografija: Mateja Jordović Potočnik]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE