Kolumne

Jezni, obupani, prestrašeni: Vrednot ne ogroža samo virus

29.9.2021 / 06:05 Komentiraj
Populizem ni nevaren, ker postavlja napačna vprašanja, ampak ker ponuja napačne odgovore. Pandemija je za populizem idealna.

Težnja, da vsako življenjsko izkušnjo doživljamo kot neprecedenčno in unikatno, je morda človeška, vendar lahko vodi v improvizacijo in ponavljanje napak iz preteklosti, iz katere bi se lahko — če je ne bi tako zagnano presegali — veliko naučili in si prihranili marsikatero tegobo. Zgodovina se ne ponavlja, je dejal Mark Twain, ampak se rima. Ne replicira se v identičnih pojavnih oblikah, ker na sorodne dogodke, recimo epidemije nalezljivih bolezni in njihove posledice — vplivajo skozi čas spreminjajoče se družbene in druge okoliščine.

Je pa vendarle fascinantno, kako se nekateri vzorci obnašanja — tako med posamezniki kot v družbi — trdovratno ponavljajo in preživijo kot mutiran virus, ki vedno znova najde pot, da premaga imunski sistem našega domnevnega razsvetljenskega napredka.

To je eno od sporočil iz knjige Poguba (Doom), britanskega zgodovinarja Nialla Fergusona, profesorja na Univerzi Stanford, o zgodovini katastrof — od tistih, ki so...

“Nekateri vzorci obnašanja v zgodovini preživijo kot mutiran virus. To je eno od sporočil iz knjige Doom britanskega zgodovinarja Nialla Fergusona.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE