Kulumne
#pop #lifestyle #glasba #Hrvaška
Jebala vas Dalmacija: Zakaj se Slovenci palijo na hrvaško muziko?
Logo 09.05.2022 / 06.05

Men je Severina tok dolgočasna, da se mi še porniča ni dalo gledat. Ja, vem, fantje. Pred kamero bi bile vse me težke fukačice.

"Jebala vas Dalmacija: Zakaj se Slovenci palijo na hrvaško muziko?" — [
Joške do Koroške
Brizgalna brizga
Ti boš moj Ferrari
Ti boš moj mornar

Če bi hotela taka besedila pisat, bi se mogla prov na primerjalno književnost vpisat. Ker to sploh ni lahka napisat. Veš, kok zraka potrebuje človek v glavi, da naumi tak biser. In pol bi taki radi uspeli po celi Jugoslaviji. Pa nej prideta dve sisate ženske v narodnih nošah tja razkazovat svoje noge, pa se zraven dret: “Ti boš za vedno moj sladoled, poližem te kot med.” Pizda, izžvižgali bi jih prej kokr Amy Winehouse. Pa una je mela pametna besedila. Kdo od naših sploh koncertira po bivši Jugi? Okej, Elvis Jackson. Ma od takih, k radi brizgajo naokol? Jan Plestenjak da polni hrvaške dvorane? Tanja Žagar? Helena Blagne? Bolj dvomim. 

Prihaja Grašo?

Ampak Hrvati pa polnijo naše k nori. Ne bejbe z brizgami, govorim o dvoranah. Cela Ljubljana je polna plakatov, da prihaja Petar Grašo. Sej mogoče sem jaz čudna, ampak tud enga komada ne poznam od Grašota. Vem, da je dejtal Danielo in mal dvomim, da sta bla zato skup, k je en garažni rock'n'roll špilal, ta drug pa Jankoviću za novo leto prepeval ne vem kakšne pocukrane baladice.

In, ja, jaz ne poznam enga komada od Dragojevića. Mislim, da je Cesarica njegova. Okusi so seveda različni in baje se o njih ne razpravlja. Ampak če se se pustijo kazat z vsako novo obleko in vsakim novim jebačem po tračarijah, lahk tud kakšno rečemo o njihovi glasbi, sej v končni fazi so vsi glasbeniki, ne?

Čeprov, vidite Severino kot glasbenico ali kot starleto, k ji je ratalo zaradi domačega porniča? Men je ona tok dolgočasna, da se mi še porniča ne da pogledat. Ja, vem, fantje. Baje ni slaba v postelji, ampak vse me bi ble težke fukačice, če bi vedele, da so kamere vžgane.
​{embed_info_box}201397{/embed_info_box}

Gasilski šotori

In Severina napolni naše dvorane iz prve. Zakaj ne Atomik harmonik? Sej so isti šmorn. No, Atomik harmonik za ziher napolni gasilske šotore. Ampak naše, ne hrvaških.

In zakaj se Slovenci tok palijo na hrvaško muziko, na našo pa ne? In zakaj se Hrvati palijo sam na njihovo, na našo pa ne?

Po mojem zato, ker so slovenske starlete še svetlobna leta daleč od kakšnih srbskih zoperiranih. Senidah je to še najbolj pametno naredila. Odfukala un bend Muff, spremenila glasbo in naredila cel raztur po Balkanu. In zdej snema komade z Dinom Merlinom. Si predstavljate duet Dino in Murko? Ah kje, Murko rajš z raznimi vedeževalci snema komade.

Pa me nič ne moti Murko. Od glupih pač potegne keš in se doma samemu seb najrajš smeji, ko šteje denar. Ampak on samega jemlje kot joke. Uni ostali se majo pa za resne glasbenike. Resni glasbeniki, k špricajo na vse strani. Špricajo na vaških veselicah in maturantskih žurih. Razumem da mularija skače na Siddharto ali Big foot mamo. Ampak da skačejo na Ne boš ti meni zizike majal?

Kurac je drugačno

Zašli smo ornk. Poglejte mal mularijo po okolišu. Tri smrklje, stare 12 let, nabijajo do fula vzun po zvočniku: “Zbog tebe se mi srce raspalo! Nočas ću da budem pijana zbog tebe!” Smrklje, k so se lihkar nehale dojit, ne pa da majo liter rakije v riti zarad nesrečnih ljubezni.

Eni pravijo, da sem prestara pa da ne štekam, da je zdaj življenje drugačno. Ma kurac moj je drugačno. Še ko sem bla otrok, so se ga na morju skor vse slovenske družine v socialističnih prikolicah nažgale in pol pod borovci pele ta najbolj bedne dalmatinske komade.

Kaj mate s to dalmatinsko muziko, tud ne bom nikol štekala. Če jo kje slučajno slišim po radiu v lokalu, takoj prosim, da prešaltajo. Jebala me Dalmacija. Morje že okej, sam prosim ne une njihove muske. Še v reklami za Hofer je: “Najboljša riba. In potem si zapojemo eno dalmatinsko.” A ribe so sam v Dalmaciji al kako? Zakaj ne reče: “In nato si zapojemo eno tržaško.” Sej so v Trstu tud ribe, ne?

A gandžo talajo?

Sam kurc, povprečen slovenski potrošnik se pali na Dalmacijo. In a veste, na kaj še? Na vedeževalce butaste. Un k ma z Murkotom komad, je prov svojga keša vreden, ni kej.

Zadnjič mi je ne vem zakaj fuknil Facebook ven njegovo stran. Pisalo je v tem stilu: “Če napišete takoj vašo hišno številko, vas bo čakala sreča.” Ne bodi ga lena sem se v upanju sreče prva oglasila. “A to gandžo talate po stanovanjih?” Puf, vedeževalcu je zmanjkalo smisla za humor in je bil v sekundi zbrisan komentar.

Sam si je kriv. Kaj si pa ni napovedal, da se bom jaz oglasila.

NAROČI SE
#pop #lifestyle #glasba #Hrvaška
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke