Kulumne
#Rusija #Putin
Je Vladimir Putin bolan ali na botoksu?
Logo 13.03.2022 / 06.10

Nikoli ne bomo izvedeli, kaj je ruskega predsednika pripravilo, da se je s takšno morilsko slo in silo spravil nad Ukrajino.

"Injekcije botoksa ne samo paralizirajo sposobnost branja čustev na obrazih, ampak tudi nasplošno vplivajo na zmožnost občutenja negativnega razpoloženja."

Putinov obraz je res zabuhel in napet, kot da je prišel pod roke neizkušenemu mehiškemu lepotnemu mazaču, kamor rade zaidejo Američanke, ki si obetajo prihranek — čeprav jih potem ta poseg stane še veliko več, saj je treba “izdelek” popravljati, gladiti brazgotine, zarastline in odstranjevati nekakovostne materiale.

Manj pa je znano, da injekcije botoksa človeka naredijo asocialnega. Znanstveniki so namreč odkrili, da nevrotoksin naredi človeka brez čustev, a hkrati notranje srečnega in zdravega.

Brez gub

Vboda injekcije botoksa se pozneje skoraj ne opazi. A ko snov prodre v podkožje, se kožne mišice sprostijo in obraz postane gladek in brez gub. Botoks je v kozmetiki postal povsem sprejemljivo in izjemno uporabno sredstvo za ohranjanje navidezne mladosti. In tudi donosno. Proizvajalcem prinese več kot dve milijardi dolarjev prihodkov na leto po vsem svetu. 

To je ta “nedolžna” stran botoksa. 

Znanstveniki pa poudarjajo, da priljubljeni kozmetični poseg očitno paralizira tudi sočutje.

Že Darwin je vedel, da so naša čustva močno odvisna od naše obrazne mimike. In obratno. Naš obraz, popačen od jeze, ni samo posledica naše jeze, ampak tudi vzrok. Mimika obraza in čustveno življenje sta močno povezana. In nenehno raznolika. Nasmehnemo se ali povesimo kotičke ust, namrščimo obrvi, razširimo oči ali stanjšamo ustnice. Igra izrazov na obrazu je nemi jezik naših občutkov in je tako naravna kot naš srčni utrip.
​{embed_info_box}194765{/embed_info_box}

Obrazna mimika

In ker obraz, napolnjen z botoksom, skorajda ne more razviti obrazne mimike, je razumljivo, da tudi občutki, ki bi morali priti do naših možganov, ostanejo “neodposlani”. V raziskavah vpliva botoksa so ljudje po injekciji nevrotoksina pokazali komaj kakšno aktivnost v čustvenih predelih možganov.

Z vprašanji, ali botoks res vpliva tudi na empatijo, torej na sposobnost zaznavanja občutkov drugih ljudi — in ali lahko pri sočloveku razumemo nekaj, česar sami ne čutimo —, so se ukvarjali v naši soseščini. Projekt je izvajali na Mednarodni šoli za napredne študije v Trstu. V raziskavi so sodelovali tako moški kot ženske z različnimi obraznimi izrazi, enkrat tik pred vbrizganjem botoksa in enkrat dva tedna po njem. Vsak udeleženec je moral opisati predstavljene izraze obraza in jih razvrstiti glede na njihovo čustveno stanje.
​Izkazalo se je, da so bili preiskovanci z botoksom sicer še vedno sposobni oceniti občutke obrazov z zelo močnimi obraznimi izrazi. Vendar pa niso več kazali nikakršnega občutka za nekoliko finejše spremembe. Neglede na to, ali je šlo za mehak nasmeh, skeptično mrščenje ali rahlo stisnjena usta. Nič od tega niso več znali pravilno oceniti.

Paraliza

Iz tega sledi, da injekcije botoksa ne samo paralizirajo sposobnost branja čustev na obrazih, ampak tudi na splošno vplivajo — kot so ugotovili na Univerzi Wisconsin v Madisonu — na zmožnost občutenja negativnega razpoloženja. Štiridesetim mladim ženskam so prebrali po 20 ogorčenih, žalostnih in veselih tekstov, enega pred vbrizgom in enega po vbrizgu. Nadležen stavek je bil recimo: “Vsiljiv telefonski prodajalec vam ne dovoli, da se vrnete k večerji.” Žalosten: “Posloviš se od dobrega prijatelja, ki ga ne boš nikoli več videl.” Takoj, ko so kandidatkam prebrali tekst in so ga razumele, so morale pritisniti gumb. Po injekcijah botoksa so potrebovale približno sekundo dlje, da so razumele jezna in žalostna besedila.

Neobčutljivost na signale

Raziskovalci pravijo, da bi rezultat lahko bil potrditev, da po vbrizgu botoksa ljudje slabše opažajo številne čustvene situacije in vibracije. Kar poveča tveganje za napačne odločitve in neprimerne komentarje.

Od uporabnikov botoksa lahko torej pričakujemo določeno neobčutljivost v medosebnih interakcijah. Vendar jih prav zaradi neobčutljivosti na negativne signale to skoraj ne bo motilo. Prav tako pa je zaradi pomanjkanja mimike manj verjetno, da bodo padli v slabo razpoloženje. Nekateri znanstveniki zato vidijo nevrotoksin kot priložnost v boju proti depresiji.

Morda nikoli ne bomo izvedeli, kaj je Putina pripeljalo do tega, da se je s takšno morilsko slo in silo spravil nad Ukrajino. A neglede na to, ali je zloben, bolan ali napumpan z botoksom, krvavih rok si ne bo mogel oprati. Ne na zemlji ne v onostranstvu.

Vsem drugim pa opozorilo: botoks spreminja vaše čustvovanje. Pomislite, preden si ga privoščite.
​{opomba}194764{/opomba}

NAROČI SE
#Rusija #Putin
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke