Kolumne

Je vaš Božiček cepljen?

3.12.2021 / 05:10 Komentiraj
Epidemiološke napovedi so obetavnejše kot lani, a negotovost ostaja. Zavedamo se namreč, da je veliko odvisno od nas samih.

Predbožični čas je predmet razprav že od zgodnje jeseni. Konec koledarskega leta je pomembna prelomnica za mnoge osebne odločitve. A čas pred tem je zaznamovan kot kontroverzen in je poln nasprotij. Po eni strani se nakupovalna mrzlica in božična ponudba stopnjujeta že od zgodnje jeseni, pa drugi pa je adventni čas promoviran kot romantičen in srčen. Ni nujno, da se to dvoje izključuje — toda potrošništvo nima prav veliko zveze s solidarnostjo in notranjim zadovoljstvom.

Kakorkoli, to obdobje v nas prebudi intenzivne občutke, pa naj bo to občutek hektičnosti in uresničevanja različnih zavez pred koncem leta ali pa občutke dobrote, radodarnosti, upanja, iskanja notranjega miru.

Ta dvoumnost božičnega časa, ko nam ponudba črnih petkov — ki jih ni in ni konec vse do konca leta — zamegljuje razum in spodbuja mnogotere potrebe, pa tudi idila časa solidarnosti in sočutja, je morda najboljši odraz kaotičnosti družbe in nas samih. Morda, ampak res samo...

Prizor iz Tescove reklame. Antivakserji so pozivali k bojkotu trgovske verige in zasuli Agencijo za oglaševalske standarde s pritožbami, da je reklama ”medicinsko diskriminatorna”. — [Screenshot: YouTube/Tesco]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE