Kulumne
#lifestyle #ustvarjalnost
Jaz bi mogla bit obvezno čtivo. Ker pisat pa znam.
Logo 03.11.2019 / 21.52

Kje je meja med avtorjem in delom? Boste rekli, da Svetlanine pravljice niso okej, ker vam grejo rdeče zvezde na kurac?

»Lahko ločimo privat life umetnikov in njihova dela?«

Včeraj sem razmišljala, kako ljudje sploh vidijo umetnike. Ustvarjalce al kako nej temu rečem. Zarad mene, tud če velja to za kakšnega direktorja blagovne znamke, kjer šivajo majhni Kitajčki za mizeren denar. Torej, a vidimo njihovo delo al gledamo, kakšni so kot ljudje? Lahko ločimo njihov privat life in njihova dela?
Prvi pisatelj, k sem ga spoznala v živo, je bil Vitan Mal. Prišel nam je brat na osnovno šolo. Jaz sem vsa pridna letela do njega s knjigo Teci, teci, kuža moj in bla ful vesela, ker mi jo je podpisal.
Bi danes pustili brat svojmu otroku to isto knjigo, čeprov naj bi imel pisatelj doma cel kup spornih slik otrok?

Đubre do kraja

Boste rekli, da ima Michael Jackson zanič komade, ker se je okol njega napletlo ne vem kok zgodbic o zlorabah dečkov? Da je Picasso slikal crap, ker je bil baje grozen do svojih žensk? Nas te pizdarije pripravijo do tega, da pol ne cenimo več njihovih del?
Bomo nehali gledat filme od Polanskega, ker je spal s trinajstletnico al kok je bla stara? Bomo bojkotirali Woodyja Allena, ker se je spečal s pastorko? Al pa Bill Cosby, k smo ga kot otroci vsi gledali, kako nam prodaja perfektno družino, v resnici pa je posilil ne vem kok žensk.

In pol se ti popači slika

Ena učiteljca mi skoz teži, da bi mogli bit moji knjigi obvezni za 9. razred ali 1. letnik. Seveda to nikol ne bo, ker so mamice proti. Sam mamice nimajo pojma. Ko to prebreš, te mine kakršnakoli lumparija v tem življenju. In kaj ma pol veze, če jaz pijem cele dneve, trava na vse strani, lokali gor, lokali dol. Kako jaz živim, ne igra nobene vloge pri temu, kakšne so moje knjige. Prov, sej se tvoj najstnik ne bo družil z mano, ampak knjigo mu pa le dej za prebrat.

Joker v meni

Kakorkoli, ko smo že pri ustvarjanju. Včeraj je blo točno štir leta pa pol, odkar pišem za Fokuspokus. Tkole je urednik napisal v spremni besedi h Kolumniatriji po desetih mesecih sodelovanja:

»Ob najinem prvem srečanju — ki ga je tako rekoč izsilila sama in prišla nanj ne popolnoma prisebna — sem skeptično razmišljal, kako bo ta ženska pisala in oddajala redne kolumne za Fokuspokus, če pa je skoz na piru ali gandži ali obojem hkrati? Dobro, pa naj proba, sem si rekel sam pri sebi: bom imel pač za njen termin vedno nekaj na lagerju. Za vsak slučaj, ker bo ziher kdaj zajebala. Pa nikoli ni. Tereza Vuk je točna kot ura. To ful cenim. Če pišeš, moraš biti priden.«

No, dans bi lahk Crnkovič napisal isto. In jaz mam zadost ustvarjanja in pridnosti. Odhajam. Se weedmo, k se zagledamo.
Joke, joke. Joker v meni. 

NAROČI SE
#lifestyle #ustvarjalnost
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke