Kolumne

Janšizem je ljudska revolucija, ki so jo sprožili vladarji

9.11.2020 / 05:10 Komentiraj
Vsota samouresničujočega nezadovoljstva. Občutek civilnodružbenega nelagodja, ki se osmišlja s tem, da se mu tako pač reče.

Ko so se spomladi začele kolesarske demonstracije, uporniki niso znali racionalno razložiti, proti čemu in za kaj v resnici protestirajo. Pa saj ni čudno. Za kaj točno pri janšizmu gre, sprva niso znali argumentirano in prepričljivo razložiti niti bolj kvalificirani od množice, ki dela kroge na biciklih.In najbrž tudi jaz ne bom definitivno razložil, vsaj ne v tem tekstu. Lahko pa poskusim.

Bolj kot reflektirana, zavestna, definirana politična in strankarska platforma in doktrina je janšizem po mojem stanje duha. S standardnim družboslovnim aparatom ga verjetno ne moremo dovolj natančno opisati. Čeprav zgodovinsko izvira iz desničarskih ali vsaj iz desnih vrednot, zaradi tega še ni nujno in ne vedno desničarski, desni fenomen, kot ga definira politologija.

Prevratništvo

Janšizma tudi ne moremo enačiti s konservativnostjo, ki po defaultu zagovarja tradicijo in status quo, družino in razplod, pa narod, šerano identiteto, vero in moralo in

Eugène Delacroix: Svoboda vodi ljudstvo (1830), izrez. Deček s pištolo ob Svobodi ni kasnejši Gavroche iz Hugojevih Nesrečnikov (1862), kot so doslej domnevali umetnostni in literarni zgodovinarji, temveč Žan Mahnič. — [Efekt: Fokuspokus]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE