Kolumne

Janšev kadrovski cunami za zmago SDS na naslednjih volitvah

5.8.2020 / 06:10 Komentiraj
Da bo zaradi napak izgubil naslednje volitve, je pomota. Volitve bi kvečjemu izgubil zdaj. Takrat pa bo Slovenija drugačna.

Kadrovska politika sedanje vlade je bila že označena kot kadrovski cunami. Kar pomeni, da je izjemno hitra. Temeljita. In da za sabo pušča opustošenje.

V nadaljevanju se bom posvetila zadnjima dvema značilnostma Janševega kadrovanja. In to tako, da ju bom poskušala kontekstualizirati.

Temeljitost zamenjav, ki se jih je lotil JJ, je presenetljiva. A to v resnici ne bi smelo presenečati. Čeprav vedno znova preseneča, koga vse se mu zdi treba zamenjati. Recimo direktorico Moderne galerije. Pa člane komisije za podelitev Prešernovih nagrad. Itd.

To je res nepričakovano. Seveda vsaka vlada zamenja ključne akterje na ministrstvih in na drugih pomembnih političnih in ekonomskih položajih. A da bi zamenjali praktično vsakogar, ki ga je mogoče zamenjati, samo zato, ker ni sluga predsednika vlade, vendarle ni običajno.

To temeljitost pripisujejo Janševim različnim lastnostim. Praviloma jih berejo kot dokaz za neke vrste osebnostno patologijo. Sama pa imam v zvezi s tem...

»Dar je treba vrniti. Tu velja posplošena recipročnost. Kar pomeni: ni določeno, kdaj in kako je treba darilo vrniti. A ga je treba. Takrat, ko darovalec to zahteva od obdarovanca.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE