Kulumne
#politična propaganda #reklame #volitve #oglaševanje
Janšev “eksperimentalni” plagiat: Nekoč Tony Blair, danes Konrad Adenauer
Logo 22.04.2022 / 06.05

Nismo največji in najmočnejši, lahko pa smo najboljši — še posebej v disciplini izposojanja, pogrevanja starih tujih sloganov.

Plakat zahodnonemškega kanclerja Konrada Adenauerja za ponovno izvolitev v Bundestag leta 1957 s sloganom: "Brez eksperimentov!" — [CDU-Bundesgeschäftsstelle Bonn/Konrad-Adenauer-Stiftung/Wikimedia Commons]

Kakšno pa je sporočilo tega plakata in posledično njegov učinek? No, o tem bi se dalo diskutirati. Pa saj niti ni potrebno, saj bo čez dva, tri dni že vse jasno.

A nekaj je le treba reči v zvezi s tem plakatom.

24. junij 2006

Da je stranka SDS združba precej nekreativnih ljudi — takih, ki si tekste radi “izposojajo” in pri tem ne povedo, da v resnici niso sad njihovega možganskega viharjenja —, že vemo. Tako je bil zdaj še aktualni predsednik vlade že v času njegovega prvega vladanja razkrinkan kot nespodoben plagiator. Del svojega govora na proslavi ob dnevu državnosti 24. junija 2006 je namreč sunil takratnemu britanskemu premieru Tonyju Blairu. Saj se spomnite tistega znamenitega sporočila, za katerega je Janša kasneje od takratnega Večerovega urednika Tomaža Ranca celo dobil Večerov bob leta: “Nismo največji in najmočnejši, lahko pa smo najboljši.”

Tony Blair je na konvenciji stranke v Brightonu leta 1997 izrekel naslednje: “Nikoli ne bomo največji. Verjetno nikoli ne bomo najmočnejši. Toda lahko smo najboljši.”
​{embed_info_box}199490{/embed_info_box}

Še krajši spomin

Sramoto, ki je zaradi kraje padla na našega predsednika vlade, je njegova stranka do danes očitno že pozabila. Najbrž so prepričani, da imajo volilci še krajši spomin od njih.

Mogoče so ustvarjalci tokratnega veleplakata računali tudi na to, da je med Blairovim in Janševim govorom minilo samo dobrih deset let, česar v dobi elektronskih komunikacij ni bilo težko izbrskati iz zgodovinskih arhivov.

Zato so raje posegli po sloganu, ki ga je leta 1957 — pred 65 leti —, za svojo takrat že tretjo predvolilno kampanjo uporabil prvi povojni nemški (zahodnonemški) kancler, krščanski demokrat (CDU) Konrad Adenauer (1876–1967). In jo tudi dobil. Govorim o enakem, do samega klicaja identičnem sloganu, kot danes krasi Janševe plakate. “Brez eksperimentov!” oz. “Keine Experimente!”
​{embed_foto}780898{/embed_foto}

Seveda brez eksperimentov

Janeza Janše takrat še ni bilo na svetu. Za Adenauerjev čas pa je bil slogan relevanten. Pripisujejo mu vlogo graditelja sodobne Nemčije. Ta se je še vedno otepala moralnih in materialnih posledic 2. svetovne vojne. Novih napak ter napačnih potez in sporočil si niso smeli privoščiti. Njihova politika je morala biti zmerna in konstruktivna. Sam Adenauer si je neizmerno prizadeval za spravo Nemčije z vsemi sosedami, še posebej s Francijo. In še danes velja za legendarnega kanclerja, saj je bil na položaju od 1949 do 1963.

Identično sporočilo Janeza Janše v letu 2022 je seveda mogoče razumeti na več načinov. Predvsem pa slogan odpira vprašanja, o katerih eksperimentih sploh govori.

Kaj nam sploh hoče povedati?

Ali nam Janša hoče povedati, da ne bo več norih eksperimentov pri ukrepih za omejevanje širjenja korone? Da ne bo več eksperimentov, kako spraviti na kolena in utišati STA ali obrniti na glavo RTV SLO? Ali pa ima v mislih kadrovske eksperimente, ki jih dela v podjetjih, agencijah, institucijah v večinski državni lasti? Ali to, da jih v prihodnje ne bo več delal? Govori morda o eksperimentalnem vladanju z odloki? Ali o eksperimentih pri prilagajanju zakonov njegovim in strankinim potrebam?

Morda pa je sporočilo “brez eksperimentov” neke vrste grožnja? Češ, “ne bomo več samo eksperimentirali, zdaj gre zares, do konca”?

Odlepiti se od preteklosti

Janši že tako ali tako očitamo, da se ne more odlepiti od slovenske preteklosti, ki jo — zlasti 2. svetovno vojno — spretno in pogosto vpleta v svoje retorične nastope in s tem preprečuje celjenje ran vseh takratnih napak in nepravilnosti. Da bi le ostajali razdeljeni in razklani. Ker mu tako ustreza. Ker je samo tako lahko ohrani na oblasti. Povezani in prepleteni v ideji skupne prihodnosti mu tega skoraj gotovo ne bi omogočili.

Da je ukradel še eno od zgodovinskih sporočilo, nas zato ne sme presenetiti. Da je iz leta 1957, pa tudi ne.
​{opomba}199488{/opomba}

NAROČI SE
#politična propaganda #reklame #volitve #oglaševanje
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke