Kolumne

Janšev “eksperimentalni” plagiat: Nekoč Tony Blair, danes Konrad Adenauer

22.4.2022 / 06:05 Komentiraj
Nismo največji in najmočnejši, lahko pa smo najboljši — še posebej v disciplini izposojanja, pogrevanja starih tujih sloganov.

Volilni veleplakat prvaka SDS Janeza Janše, izobešen na imenitnih lokacijah po vsej Sloveniji, ni ostal neopažen. Vse čestitke za to. To je namreč namen plakatov. Da so opaženi.

Kakšno pa je sporočilo tega plakata in posledično njegov učinek? No, o tem bi se dalo diskutirati. Pa saj niti ni potrebno, saj bo čez dva, tri dni že vse jasno.

A nekaj je le treba reči v zvezi s tem plakatom.

24. junij 2006

Da je stranka SDS združba precej nekreativnih ljudi — takih, ki si tekste radi “izposojajo” in pri tem ne povedo, da v resnici niso sad njihovega možganskega viharjenja —, že vemo. Tako je bil zdaj še aktualni predsednik vlade že v času njegovega prvega vladanja razkrinkan kot nespodoben plagiator. Del svojega govora na proslavi ob dnevu državnosti 24. junija 2006 je namreč sunil takratnemu britanskemu premieru Tonyju Blairu. Saj se spomnite tistega znamenitega sporočila, za katerega je Janša kasneje od takratnega Večerovega urednika Tomaža Ranca celo dobil...

Plakat zahodnonemškega kanclerja Konrada Adenauerja za ponovno izvolitev v Bundestag leta 1957 s sloganom: ”Brez eksperimentov!” — [CDU-Bundesgeschäftsstelle Bonn/Konrad-Adenauer-Stiftung/Wikimedia Commons]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE