Kulumne
#mediji #vlada #depeša
Janšev avtogol
Logo 11.04.2020 / 22.55

Nekateri voditelji ne rabijo ekipe, ki razmišlja. Rabijo zveste eksekutorje. In medije za mirno izvedbo svojih domislic.

»Mediji so kanal do naroda in lahko pomagajo voditeljem uresničevati ideje. Ali pa jih s kritičnim pogledom in z ozaveščanjem svoje publike — rušiti.«

Politiki, ki imajo težave z mediji, imajo težave predvsem sami s seboj. Z lastno podobo in s samozavestjo. Navidez odločni, suvereni, avtoritativni, pokončni … — v resnici pa tako narcisoidni, da ne morejo sprejeti v medijih izrečene ali zapisane kritične besede. Občutljivi so kot napihnjen balon, ki ga zamaje vsaka nežna sapica. Njihov ego deluje navzven kot velikan, a je v resnici šibak in nestabilen pritlikavec.
Vedno več je takšnih politikov. Po vsem svetu. V najbogatejši državi, pa v največji državi, pa v najbolj zaprti državi, pa v državi z najbogatejšo tradicijo, pa v naši bližnji in daljni soseščini … — in seveda pri nas. Le zakaj bi sploh naštevala?
Ti voditelji se obdajajo z istomislečimi ljudmi. Če kdo misli drugače, je proti njim. In takšni ljudje so nekoristni. Niti ni pomembno, če so strokovnjaki. Ravno kot strokovnjaki so moteči, saj ne razmišljajo politično. Če ne mislijo enako, so out.
Takšni voditelji ne potrebujejo ekipe, ki razmišlja. Potrebujejo samo zveste, zavzete, predane izvajalce za svoje zamisli in ideje. Izvedbenike, eksekutorje. To je vse.
In pomemben vzvod za mirno izvajanje vseh domislic so mediji.

Kanal do naroda

Mediji so kanal do naroda in lahko pomagajo voditeljem uresničevati ideje. Ali pa jih s kritičnim pogledom in z ozaveščanjem svoje publike — rušiti. 
Zgodovinar, raziskovalec, kolumnist in urednik Luka Lisjak Gabrijelčič je zapisal odlično misel: »Ko postane lojalnost edini dejavnik selekcije, se znajdeš s kadri, ki ne znajo pokazati ničesar, razen lojalnosti.«
Gre za kritiko pisma, ki so ga uradniki vladnega Urada za komuniciranje UKOM poslali v Strasbourg. Gre za depešo, ki je slovenske medije — razen tistih, seveda, ki delujejo pod okriljem vodilne vladne stranke — označila za ostanek udbovskih in komunističnih časov. 
Prav nenavadno, če ne celo hecno je, da se je tako odločnemu in avtoritarnemu voditelju, kot je naš predsednik vlade, pismo — taka je vsaj uradna verzija — izmuznilo izpod kontroe in da je bilo poslano brez njegovega blagoslova.
Še bolj hecno je, da o tem pismu — spet uradno — ni nič vedel niti zunanji minister. Še več! Čeprav gre za uradno stališče vlade, z vsebino pisma niso bili seznanjeni niti člani vlade. Tudi druge koalicijske stranke niso o tem pismu vedele nič.

Jezik in ton

Edino, kar vemo je, da je depeša zapisana v jeziku in tonu, ki ne puščata dvomov o tem, na katerem zeljniku je zrasla. Gre za politični avtogol, ki si ga je premier z lojalno ekipo priigral presenetljivo hitro po začetku sezone. Ni rečeno, da bo tekmo zato tudi izgubil. Toda ta hip v boju z domačimi javnostmi izgublja z 0:1, čeprav bi lahko udobno vodil vsaj z 2:0. Z golom prednosti za ukrepe, ki omejujejo širjenje virusa, in z drugim za prvi protikoronski paket.
A zdaj je, kar je! Tekmo bo treba odigrati do konca.
Mediji in novinarji so v zvezi z depešo dvignili veliko prahu, ki se ne bo kar tako polegel. Na zahtevo treh opozicijskih strank bo sklicana seja parlamentarnega Odbora za kulturo in Odbora za zunanjo politiko zaradi »neprofesionalnega in za ugled Slovenije škodljivega odziva MZZ na prijavo, ki so jo na Platformo za promocijo zaščite novinarstva in varnost novinarjev vložili mednarodni civilnodružbeni partnerji platforme v zvezi z omejevanjem svobodnega in neodvisnega novinarskega dela pri nas«.
Tako se je to namreč začelo. Mednarodni inštitut za tisk (IPI), organizacija Article 19, radiodifuzna zveza EBU in Evropska novinarska zveza (EFJ) so na Svet Evrope naslovili opozorilo, v katerem ga seznanjajo s premierovim napaduom na RTV Slovenija: da so njihovi novinarji »predobro plačani«, da jih je »preveč« in da javna televizija »širi laži«.

Na dnevni red

Če bodo koalicijski partnerji dosledno izpolnjevali obljube, dane ob vstopu v Janševo vlado, bodo dali temo depeše na dnevni red. Za to imajo kar nekaj razlogov: nespodobnost in nesposobnost vladnih uradnikov; škoda, storjena ugledu Slovenije v tujini; preseganje uradniških pooblastil; in odpiranje ideoloških tem — kar so v koalicijski pogodbi opredelili kot nekaj, s čimer se ta vlada ne bo ukvarjala. 
Politična šibkost preostalih treh koalicijskih akterjev žal ne daje veliko upanja, da bomo dobili odgovore, ki bi zadovoljili vsa naša vprašanja.
Preostaja pa nam upanje, da bo vsega tega, kar zdaj doživljamo, res kmalu konec. Ostanite doma in ostali boste zdravi. To je najpomembnejše. Vse ostalo bomo uredili potem.

NAROČI SE
#mediji #vlada #depeša
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke