Revija

Ja pomeni ja: biti opazovan v intimi kot pravni subjekt

5.2.2021 / 06:05 Komentiraj
Če je varnost v odnosu med moškim in žensko že vnaprej pravno zagotovljena, odnos nima potenciala, da bi postal vir varnosti.

Argument za kar največjo pravno zaščito pred spolnim nadlegovanjem oz. spolnimi zlorabami — v obliki pravnega koncepta “(samo) ja pomeni ja” je samorazviden: kolikor je le mogoče zaščititi spolno integriteto posameznika. Vrednota zaščite telesnega dostojanstva je javno prepoznana. Nenazadnje se na svojstven način pokaže ob grozečih komentarjih pod kako od novic o spolnem predatorstvu. 

V predlogu torej izstopa vrednota varnosti. Mnogo manj so razvidni argumenti proti takšni ureditvi.

Zato je dobro, da se vprašamo, zakaj ureditve “ja je ja” ni bilo v veljavi že doslej. Najbrž ne iz čiste, nerazumne brezbrižnosti do žrtev neželenega posega v njihovo telesno nedotakljivost.

Nisem pravni strokovnjak, zato na področju prava puščam razpravo pravnikom. Razbiram pa možne posledice predlagane spremembe na področju dojemanja naših odnosov.

Ne dokončno

Pri vprašanjih, kot je to, se hitro zgodi, da je

Auguste Rodin: Poljub, 1882 (marmor). Kip prikazuje Francesco da Rimini in njenega svaka Paola. Ko njen mož in njegov brat Giovanni Malatesta odkrije njuno ljubezen, ju ubije.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE