Kolumne

Izpoved samooklicanega radijskega tehnika ali tonskega mojstra

23.11.2021 / 05:05 Komentiraj
Starejši spikerji so nas tehnike na Radiu napovedovali kot tonske mojstre. Pa niti zvočnikov s hi-fi stolpom ne znam zvezat.

Med mnogimi stvarmi, s katerimi sem se ukvarjal v življenju, je tudi delo radijskega tehnika. Službo mi je zrihtal sosed, ki je takrat že nekaj let delal na Radiu Slovenija. “Saj ni nič takšnega. Tiste gumbe gor in dol porivaš. Dokaj enostavno”.

Več kot deset let po tej izkušnji moram reči, da zadeva niti približno ni enostavna. Morda za kakšnega naravoslovca je, ampak meni kot družboslovcu se je zdela dokaj stresna. Še nekaj let po prenehanju te službe sem se prepoten prebujal, ker sem zamudil začetek poročil ali vklop v kako zadevo.

Osnovne zadeve res niso pretirano težke, zaplete pa se, ko je treba kombinirati z drugimi deležniki — razni prenosi v živo — ali ko je zahtevan multitasking, recimo zjutraj, ko je treba poleg vsega še poklicati na ARSO in mimo programa posneti dežurnega prognostika, posnetek shraniti in ga potem predvajati v jutranjem dnevniku. Kar mene zadeva, je to delo za vsaj dva človeka, če ne tri, v resnici pa si vse to moral...

”Še nekaj let po prenehanju službe radijskega tehnika sem se prepoten prebujal, ker sem zamudil začetek poročil ali vklop v kako zadevo.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE