Novice
#ministrstvo #subvencije #mediji
Izkoristite enkratno ponudbo! Sofinanciramo desnico že za 41.997,62€!
Logo 13.06.2019 / 11.51

Biščaka ni treba ravno zapreti. Seveda pa to še ne pomeni, da mu Ministrstvo za kulturo lahko tlači v žep subvencije.

Hvala bogu, da je Spletni časopis Petra Jančiča oz. njegov svetobolno poimenovani Zavod za svobodo govora na lanskem Rednem letnem javnem projektnem razpisu za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2019 dobil 8.397€.
Zasluži si jih že zato, ker je med vsemi mediji — večinoma veliko večjimi in bogatejšimi — edini objavil zanimivo podrobnost iz včerajšnje predstavitve kandidata za ustavnega sodnika Roka Čeferina pri predsedniku Pahorju, ki ga je tudi predlagal DZ.
Čeferin, ki so ga šraufali z vprašanji na temo njegove domnevne, četudi dokazljive nestrpnosti do nestrpnih desničarskih medijev, je verjetno nehote, a ne po nerodnosti opozoril na zblojenost subvencioniranja medijev s strani Ministrstva za kulturo. 
Takole je baje bilo:

Take a wild guess

»Na vprašanje, ali še vztraja pri izjavi, da sta tednik Demokracija in Nova24TV ›tovarni sovražnega govora‹ in kako bo sodil, če se bosta ta medija poskušala zaščititi na [U]stavnem sodišču pred posegi oblasti, je Čeferin odgovoril, da je to izrekel, ko je govoril o tem, ali je predsednik vlade ravnal prav, ko je obsodil sovražni govor v nekaterih medijih. ›Dejal sem, da je imel prav in pri tem vztrajam,‹ je dejal Čeferin [—] a opozoril, da je takrat povedal tudi, da pa bi, če bi opozicijski mediji zaradi pomanjkanja sredstev morali prenehati delati, to lahko bilo problematično z vidika demokratičnega družbenega procesa.« 
Čeferin je to rekel včeraj, 12. junija 2019 — torej vsaj nekaj mesecev po tem, ko je MK objavilo rezultate razpisa za tako imenovano sofinanciranje medijev. Torej ne samo da nima nič opraviti z rezultati, temveč je z njimi morda tudi na tekočem. Kar pa seveda — ne zaradi njega — vse skupaj postavlja v še bolj čudno luč.
Ni vam treba trikrat ugibati, ali so mediji, o katerih si Čeferin ne misli nič dobrega — čeprav v isti sapi voltairovsko dodaja, da bi bilo za demokracijo »problematično«, če bi »opozicijski mediji zaradi pomanjkanja sredstev morali prenehati delati« —, dobili kaj sredstev od države.

41.997,62€

Seveda so dobili.
Podjetje Nova obzorja d.o.o., izdajatelj revije Demokracija, je dobilo 20.877,62€. NTV24 d.d., izdajatelj TV programa Nova24TV (in obratovalec spletnega portala Nova24TV.si) pa 21.120,00€.
Trdo jedro Janševega oz. Janša-Orbánovega poslovno-informacijskega konglomeratiča, ljubkovalno in obenem hiperbolično imenovanega medijski imperij zla, sta skupaj torej dobila reci in piši in ne več ne manj kot 41.997,62€. 
Za kaj?
Za projekta pod svetobolnima kodnima imenoma »Slovenija, Evropa in svet« oz. »Novice iz Slovenije«
In zakaj?
Za to, da bodo lahko še bolj senzibilizirali občinstvo za svojo trademark osornost, prezirljivost, zlonamernost, negativizem.
Dobili so lep znesek za to, da pumpajo strah pred begunci in nestrpnost do Neslovencev. Da netijo za lase privlečeno nezadovoljstvo in sugerirajo slabo voljo. Da v rit lezejo edini zveličavni in pošteni in neomadeževani, seveda svoji ustanovni stranki in se dobrikajo še drugim, še hujšim ekstremistom. Da se spogledujejo z rasizmom in antisemitizmom. Da pljuvajo po bivših ali domnevnih komunistih. Da znižujejo standarde novinarskega profesionalizma, brišejo še zadnje meje med informiranjem in najgnusnejšim senzacionalizmom. Da legitimirajo primitivizem. In da nenazadnje še serjejo po slovenščini.

Poglejte, gospod Čeferin!

Saj nič ne rečem: »z vidika demokratičnega družbenega procesa« bi bilo res problematično, če bi recimo Jožeta Biščaka (urednika tako Demokracije kot Nove24TV) — pa za vsak slučaj morda še Mira Petka — vtaknili v arest samo zato, ker pišeta in/ali urejata neumnosti in dajeta delati naslovke, kakršna je bila tista bežite, tecite, migranti gredo s temnopoltimi moškimi rokami, ki šlatajo belopolto žensko telo.
Toda če Biščija demokraciji na ljubo ne bi nihče — kaj šele kakšen ustavni sodnik — zaradi česa takega zaprl, to še nikakor ne pomeni, da mu je za njegovo početje treba tlačiti denar v žepe!
Prosim, naj mi nekdo razloži, kakšen je to javni interes, da lahko tudi taki mediji, ki to objavljajo, uspešno izkoristijo priložnost, da v imenu pluralizma mnenj ali svobode govora ali katerega hudiča pocuzajo več kot štirideset jurjev davkoplačevalskega denarja! Resno!
Ali se je komisiji čisto zmešalo? Najbrž že prej ni bila popolnoma pri pravi. Pravzaprav že sam koncept sofinanciranja že od začetka ni pravi. Toda o tem več v jutrišnjem, še jeznejšem nadaljevanju. Plus disclaimer, zakaj se Fokuspokus ne prijavlja (več) na ta inkriminirani razpis. In seveda razlaga, zakaj mediji — ne levi ne desni — o tem famoznem načinu subvencioniranja skoraj nič ne govorijo in se še tem manj zgražajo nad anomalijo, kakršna je razvidna iz priloženega.

NAROČI SE
#ministrstvo #subvencije #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke