Kolumne

Iz prve roke, da ne bo pomote: Kako deluje Platforma za zaščito novinarstva

16.4.2020 / 06:05 Komentiraj
Kritike in žaljivke na moj račun sem si zaslužil toliko, kot bi si zaslužil pohvale za odgovor vlade na prijavo. Torej nič.

Tokrat si bom pri pisanju kolumne za spremembo nadel službeni klobuk. Želim namreč predstaviti delovanje ene od dejavnosti Sveta Evrope, ki v zadnjih dneh v Sloveniji dviguje kar precej prahu. Gre za Platformo za zaščito novinarstva in varnosti novinarjev, ki ravno v teh dneh praznuje petletnico delovanja in za katere upravljanje in delovanje sem že od samega začetka s strani Sveta Evrope zadolžen.

Naj takoj na začetku pojasnim, da v svojem tekstu ne bom komentiral vsebine prijav partnerskih organizacij Sveta Evrope glede domnevnih kršitev medijske svobode v Sloveniji, niti odgovorov slovenske vlade nanje. Glede na mojo vlogo v delovanju te platforme takšno opredeljevanje ne bi bilo primerno.

Platforma je posrednik med civilnodružbenimi partnerji in vladami držav članic. Sam nimam nikakršnega vpliva na vsebino objav na platformi, pa naj gre za prijave ali vladne odgovore nanje. Ne enih ne drugih ne morem naročati, spreminjati, preprečevati.

Pomen

»Ustanovitev Platforme je narekovala potreba po večji učinkovitosti Sveta Evrope pri zaščiti svobode izražanja, ki jozagotavlja Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic. Ta letos praznuje 70-letnico obstoja.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE