Kulumne
#lifestyle #erotika #poezija
Ivan Cankar, Marilyn Monroe, Barbara Pešut
Logo 23.12.2019 / 17.29

Ena od mojih asistentk je rekla, da je to vse skupaj »en kurac«, ker nič ne šteka. Rekla sem ji: “Ne draga. To je kurac!”

»Naša draga Marilyn očitno ni pisala erotičnih pesmi, temveč globoko depresivne izpovedi. Nisem bila navdušena, zato sem se raje lotila svojega dela.«

V Google sem vtipkala »erotika« in našla bore malo podatkov. Najzanimivejši mi je bil opis ruskega pisatelja Aleksandra Beljajeva in njegovega dela Amfibijski človek. To je nekakšna verzija filma Oblika vode, ki je bil posnet dosti kasneje, leta 2017. 
Domišljijska romanca mehiškega mojstra Guillerma del Tora o ljubezni med nemo čistilko (Sally Hawkins) in podvodnim bitjem, ki ga ameriška vlada zadržuje v tajnem laboratoriju. Film, ki so ga kritiki razglasili za režiserjevega najboljšega po del Torovem Favnovem labirintu (2006), je prejel zlatega leva v Benetkah in štiri oskarje, med njimi tudi kipec za najboljši film leta in najboljšo režijo.
Na Googlu se pojavi tudi Ivan Cankar in njegova zbirka Erotika.
Knjigo sem si sposodila, da bi morda našla kako pesem, ki bi me erotično prepričala.
Vam povem. Nisem našla pesmi, temveč pesem v prozi. Na žalost brez naslova.

Ljubica

Takole gre:

»Prišel sem o mraku k svoji ljubici. Po preprogah in tapetah so se tresli tenki, ozki žarki oranžne barve. Okno je bilo odprto. Zunaj na vrtu so se priklanjale temne veje kostanjev in listje je trepetalo kakor mrzlično. Od daleč se je slišalo melanholično zvonjenje, ki je prihajalo za trenotek bliže in bliže, potem pa se polagoma izgubljalo v daljavi. 
»Ona je ležala na divanu s polzatisnjenimi očmi in naslanjala je glavo na rdečo blazinico. Gola mramorna levica je visela mrtvo navzdol, da so se dvigale izza belega ozadja tenke, plave žile. Lasje so ji padali globoko čez senca in se leno igrali po ramah in lahtéh.«

To me vsaj malo erotično prepriča. Zlasti njeni razpuščeni lasje in gola mramorna levica. To bi lahko bilo celo seksi. 
Potem mi je prišla na misel Marilyn Monroe. Seks simbol, ki je menda pisala tudi pesmi. Poguglala sem jih in prevedla takole:

»Samo nekaj delov od nas se bo dotaknilo delov drugih/resnica od nekoga je samo njegova resnica/delimo lahko samo del, ki je sprejemljiv/in eden je v glavnem sam/kot je očitno tudi v naravi/morda lahko naše razumevanje poišče samoto drugega.«

Naša draga Marilyn očitno ni pisala erotičnih pesmi, temveč globoko depresivne izpovedi. Nisem bila navdušena, zato sem se raje lotila svojega dela.

Za en kurac

To, da rada pišem erotiko, sem že povedala. Moja prva knjiga iz leta 2005 je Čudoviti klon. Podpisala sem jo s psevdonimom Eva Pacher. Gre za žanr erotic fiction. V slovenščini nisem našla primernejšega izraza. 
Odlomkov iz te knjige ne bom navajala. Lahko pa si jo sposodite v knjižnici in si ustvarite svoje mnenje. 
Tukaj pa je moja erotična pesem Sulica, ki je izšla v zbirki Eksplicitne leta 2016

»Lahko jo sprejmem v roko/sulico/Lahko jo sprejmem v usta/žarečo/Dovolj, da posveti v spalnico/večno/vesoljski blisk s Kriptona/Srečno!«

Prevedla sem jo tudi v angleščino (The Spear):

»I can take it in my hand/the spear/I can take it in my mouth/infernal/Enough to flash into our bedroom/eternal/the universal lightning from the planet Krypton/Good luck, my captain!«

Ta pesem me je erotično navdihnila. Razumeli so jo sicer redki. Ena od mojih asistentk je rekla, da je to vse skupaj »en kurac«, ker nič ne šteka.
Rekla sem ji: “Ne draga, moja. To je kurac!”

NAROČI SE
#lifestyle #erotika #poezija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke