Kolumne

Infodemija

17.4.2020 / 06:10 Komentiraj
Infodemija onemogoča trezen pogled na svet, pogled na zdaj in jutri. Infodemija je kriva, da nikomur več nič ne verjamemo.

Med izzivi, s katerimi se moramo soočati, ko svet obstane, smo verjetno najmanj pozorni na besede. Tako lahko jih je izgovarjati naglas. Kjerkoli, kadarkoli. Saj besede niso nalezljive, kajne? Od njih ne moremo zboleti. Tudi od namernega širjenja laži in dezinformacij ne!

Toda besede vendarle lahko bolijo — če nas le čustveno dovolj natančno zadenejo. Pandemija je samo še enkrat potrdila to, kar o tehnološko razvitem svetu tako ali tako že vemo. V vsakem trenutku je mogoče dobiti informacijo o čemerkoli. In to točno takšno, kot jo želimo. Živimo v informacijskih mehurčkih, v katerih nam nove informacije samo še podkrepljujejo stališča, ki jih že imamo.

Če živimo v svetu teorije zarot, bomo neizogibno našli tudi teorijo zarote v zvezi s korona virusom. Najverjetneje bo za to krivo 5G omrežje pa da gre za maščevanje neke države preostanku sveta. Te teorije so v zadnjih tednih sicer izzvenele, kljub temu pa veliko ljudi zanika nujnost

»Med izzivi korona virusa smo najmanj pozorni na besede. Tako lahko jih je izgovarjati naglas. Kjerkoli, kadarkoli. Saj besede niso nalezljive, kajne?«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE