Kulumne
#influencerji #internet
Influencerji: Nekoč bulimija, danes umetna inteligenca, jutri manipulacija.
Logo 07.11.2019 / 19.53

Lil Miquela. Ko bo ta robot širil politična sporočila in/ali ideologijo, se bomo zavedli, da zadeva sploh ni nedolžna.

Čedna že mogoče — ampak ni prava. Miquela Souza, b.z.k. Lil Miquela.

Nekoč davno smo se zgražali nad dekleti ali manekenkami nezdravega, morda rahitičnega ali bulimičnega videza, ki so v oglasih nagovarjale potrošnike in razkazovale oblačila najprestižnejših blagovnih znamk. Danes to že pozabljen problem. Danes nas vznemirjajo tako rekoč umetno ustvarjene osebe. Influencerji. Tako imenovani vplivneži, ki pridobivajo med najstniki vse več sledilcev. Virtualne osebnosti, ki delijo nasvete in posredujejo objave.
Tak primer je fiktivna virtualna zvezdnica Miquela Souza, bolj znana kot Lil Miquela. Gre za profil manekenke in glasbenice na družbenem omrežju. Ona ima vse, kar mora imeti uspešen influencer. Zaenkrat ima 1,8 milijona sledilcev, starih med 18 in 24 let — če ta starost sploh drži. Verjetno so v povrečju mlajši, ki so se za na profil malce postarali. 
Izmišljeni lik Lil Miquela je kot digitalni umetniški projekt izdala več glasbenih singlov. Ima zelo aktiven Instagram profil, na katerem ponuja vse, kar ponujajo tudi živi, resnični influencerji.

Raziskovanje in brisanje meje

Lil Miquela je nastopila tudi v kampanji za Calvina Kleina. Sporočilo akcije je bilo »raziskovanje meje med resničnostjo in domišljijo«. In prav to bega mnoge psihologe. Izpostavljajo, da so vzorniki pomembni za otrokov razvoj, vendar da ta zamegljenost odpira še nove probleme. Izobraževanje in ozaveščanje o digitalni »stvarnosti« bi morala biti del osnovnega izobraževanja kot je učenje poštevanke in materinega jezika. 
Ob tem, da so korporacije ugotovile, da se jim vključevanje virtualnosti splača, je ključno tudi vprašanje, kam pelje razvoj umetne inteligence. Oglaševalska industrija nakazuje, da bo umetna inteligenca virtualnim vplivnežem omogočala objave na recimo Instagramu s pomočjo strojnega učenja analize podatkov — s tem pa je mogoče izvrstno manipulirati. Objave bodo temeljile na interesih sledilcev, kar sicer delajo že resnični influencerji.
Pa vendar: četudi je zanimivo, da je na drugi strani robot, ustvarjen s pomočjo umetne inteligence, pa se vendarle zavedamo, da je ta humanoidna oseba ustvarjena s pomočjo algoritmov. Govorimo o verbalni in neverbalni komunikaciji, o človeških lastnostih, ki jih izraža robot, da bi dosegel svoj cilj.
In ko bo ta robot širil politična sporočila in določeno ideologijo, se bomo zavedli, da zadeva ni nedolžna. Lil Miquela, uvrščena na Timeov seznam najbolj vplivnih ljudi na internetu v letu 2018 nas opominja, da je meja med resničnim in domišljijskim vedno bolj zabrisana tudi med odraslimi.

NAROČI SE
#influencerji #internet
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke