Rubrike
#intervju #profil #obrazi
Igor E. Bergant (4.): "Morda pa je vse to zdravilo?"
Logo 09.10.2022 / 06.00

"Na RTV Slovenija so prišli z ideološko agendo. Res pa je, da bi bilo še veliko huje, če bi bili sposobni in pametni. Pa niso."

Kar se dogaja, se dogaja s podporo politike. Trenutno opozicije. Kakšna je perspektiva?
Igor E. Bergant (1.): Kako pomaga kinderštube preživeti asistiran samomor RTV
Igor Bergant (2.): "Informativni program je edino, kar to garnituro zanima."
Igor E. Bergant (3.) se hoče pogovarjati o pametnih rečeh v času populizma

Ali eni ali drugi

Kar se dogaja, se dogaja s podporo politike. Trenutno opozicije. Kakšna je perspektiva? Vsebinsko in upravno?

Razmere na RTV se bodo morale spremeniti. Obstaja več možnosti. Prva možnost je, da bo predlog novega Zakona o RTV sprejet. To bi pomenilo, da bo ta upravna struktura — s Programskim svetom vred, ki ga potem ne bi bilo več — zamenjana. To bi bila možnost nekega novega začetka.

Aleluja!

Druga možnost pa je, da Zakon ne bo šel skozi in da bo ostal ta grozni status quo. V tem primeru bodo šli pač drugi. Konec leta ali v začetku naslednjega leta bo to jasno. Ker tu je samo eno vprašanje: ali eni ali drugi. Če bodo ostali oni, potem se bo ta razgradnja nadaljevala. Informativni program bodo ustvarjali drugi. Kvaliteta informativnih programov bo še naprej kaskadno padala. Do neke točke, ko verjetno tudi Luke Dončića ne bo več treba samo hvaliti. Prosperirala bo simonitijevska kultura.

Če pa bo prišlo do bolj smiselnega upravljanja, potem bo mogoče postaviti neke osnove za vzpostavitev boljše RTV Slovenija. Z boljšim, bolj jasnim programom, v katerem bo tudi komunikacija boljša. Navznoter in navzven. To bi omogočilo bolj kakovostno, bolj v svet orientirano in v razvoj usmerjeno informiranje. V tem primeru bi se dobri novinarji in uredniki mogoče vrnili.

Skratka, zgodilo se bo eno ali drugo. Status quo propadanja — ali pa upanje, da se bomo vsi skupaj malo zdrznili in začeli delati bolje.

Ampak problemi so obstajali že prej. RTV je bila tako rekoč od nekdaj imuna na kritike oz. se nanje ni odzivala. Niti na kompetentne. In to zna biti problem tudi v primeru, da se bo uresničil ta bolj optimistični scenarij?

Absolutno. Bergant bi celo rekel, da je vse to, kar se zdaj dogaja, zdravilo. Seveda zelo radikalno in drastično. Vsi ti pretekli gnili kompomisi, to pravičništvo — ta Rechthaberei, kot bi se reklo po nemško —, vse je pripomoglo k temu, kar se zdaj dogaja.

Pozabil sem omeniti svoje navdušenje nad Bergantovim poliglotizmom. Rad bi znal toliko jezikov kot on. Aktivno. Nemščina mu še posebej rada ven udari. Ach, Rechthaberei je vendar odlična beseda …

Družba bi skratka morala biti bolj odprta za kritiko in to razumeti kot dobronameren prispevek k razvoju. Se pa boji, da so bile tudi mnoge kritike na račun RTV rechthaberisch — da je nekdo hotel samo uveljaviti svoj prav. Kot da je samo po sebi umevno, da imaš samo ti prav, vsi drugi pa so idioti. To je nasploh problem Slovenije, ki je pač takšno provincialno gnezdo. Vedno je bilo, zdaj pa je še bolj. Še posebej, odkar smo prišli v Evropsko unijo.

Hvala bogu drugačni

Mladi so hvala bogu drugačni. RTV ne sme pozabiti na starejše, ki so še vedno glavna klientela, vsaj televizije. Ampak tu je še veliko prostora. RTV Slovenija na socialnih omrežjih tako rekoč ne obstaja. Vzvodov, ki jih uporabljajo vsi — vključno z bad guysi —, oni ne uporabljajo. Jih ni. Kaj RTV Slovenija ponuja na YouTubu? Nič. Sramota. In potem še tarnamo, da mladih ne dosežemo. Kaj pa mi sami naredimo za to, da bi jih dosegli? Zakaj nimamo newsa na TikToku? Zakaj ne dajemo vseh možnih vsebin na YouTube? Dva tedna nazaj je ORF lansiral aplikacijo ORF Sound. Tako da lahko zdaj dostopaš do vseh njihovih radijskih programov in postaj, tudi deželnih. V živo ali za nazaj, pa seveda do podkastov. Vse na telefonu. Tudi mi imamo nekaj tega, ampak to gre preko brskalnikov. To sicer ni enostavno, ampak to je to. Zdaj tudi pripravljajo podobno aplikacijo za video vsebine. Saj sami pravijo: če tega ne bomo naredili zdaj, nas čez nekaj let ne bo več. To velja tudi za RTV.

Zato ga to jezi. Ljudje, ki so se nenadoma pojavili na RTV, so prišli z ideološko agendo. Res pa je, da bi bilo še veliko huje, če bi bili sposobni in pametni. Pa niso. Zato ti njihovi načrti ne bodo uspeli. RTV Slovenija bi bila v veliko hujših težavah, če bi bili ti ljudje sposobni.

A treba je gledati naprej. Kako izboljšati servis za državljane. Kako narediti boljšo vremensko napoved. Kako izboljšati prometne informacije. Pri nas pa vodijo javni servis ljudje, ki se jim največja pogruntavščina zdi to, da si izmislijo neko bedno, slabo gledano oddajo Panorama, ki so jo po treh mesecih že skrajšali in jo bodo zdaj, zdaj morda ukinili ali pa preselili na 1. program. A, gledanost je slaba, B, slabo je narejeno, C, to je komercialen format iz 90. let, ki objavlja bolj ali manj plehke, prisiljene zadeve. Prežvečeno in preživeto.

Ne bo pa jim treba priznati poraza, ker so seveda krivi vsi drugi. Ker so to sabotirali. Ker niso hoteli napovedovati, kakšne vsebine bodo v Panorami. Katastrofa! V Dnevniku je ravno prispevek o poplavah v Osilnico, čez ekran pa kravl o nečem, kar bo v Panorami. To je pač njihov domet. Ampak glej, če bi bili pri tej svoji vnemi še sposobnejši, bi bili tudi uspešnejši. Pa na srečo niso. To je samo še en obraz slovenskega provincializma.

NAROČI SE
#intervju #profil #obrazi
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke