Kulumne
#Janša #Twitter
Hoja za Jezusom Janezom Kristusom Janšo na Twitterju
Logo 17.03.2020 / 00.47

Premieru svetujem, naj le ostane zvest samemu sebi in nikar ne odblokira tistih, ki se mu jih ni več ljubilo prenašati.

“Tako ga zdaj pozivajo, naj jih vendar odblokira. Ker da bi to bilo edino normalno, državniško, celo spravno dejanje, vredno odprtega, demokratičnega politika.”

Folk na Twitterju se te dni ukvarja s tem trivialnim problemom prvega sveta, ali bo Janez Janša zdaj odblokiral tistih tisoč ali dva tviterašev (po moji konservativni oceni), ki so mu šli na živce.
Hmm. Čeprav je tudi Janša šel na živce tem, ki jih je blokiral, so mu še naprej hoteli slediti ali jih je vsaj zanimal. Da bi se o njem lahko kritično, cinično, celo žaljivo izražali in mu kaj grdega rekli. Tako kot mnogim med njimi tudi on.
Toda pozor! Odkar je Janša postal predsednik vlade, khm, nas vseh, mu ti blokiranci hočejo slediti še tem bolj.
Tako ga zdaj pozivajo, naj jih vendar odblokira. Ker da bi to bilo edino normalno, državniško, celo spravno dejanje, vredno odprtega, demokratičnega politika. Ozaveščen državljan ja mora biti na tekočem s tem, kar reče premier.
Vzemi me, sprejmi me! Prosim, apruvaj me! Janša, no, prosim! Brez premiera mi na Twitterju živeti ni!

Haters gonna hate

Čeprav sem tudi jaz med blokiranimi, bi (mu) vendarle rekel, naj kot premier ostane zvest samemu sebi. Naj ne odblokira tistih, ki se mu jih ni ljubilo več prenašati. Ker haters gonna hate, ali kako že.
Zakaj bi predsednik vlade moral dovoliti državljanom — pa čeprav novinarjem ali tako imenovanim mnenjskim voditeljem, ki jim gre najbolj v nos, če jim politik ne sledi ali jih celo blokira —, če ne zaradi tega, da bi jim dal lažen občutek nekakšnega opolnomočenja?
Demokratična online participacija je v tem socialnem segmentu iluzija in niti nima zveze z dejanskimi komunikacijskimi parametri. Družbeni mediji so že tako ali tako informacijsko integrirani v mainstream, ki jih citira, povzema in legitimira kot relevantne vire. Morda je ta potreba po kao direktnem dostopu do vira kvečjemu načelna, a racionalna zagotovo ni.
Že pred časom se je v ZDA razvnela razprava, ali ima Trump pravico, da nekoga blokira — karkoli je že razlog. Ali bi morala biti njegova dolžnost, da ne blokira nikogar?
Meni se zdi veliko bolj pereče vprašanje, zakaj bi moral imeti nek iks ali celo vsak državljan pravico, da sledi in/ali sme slediti nekemu politiku na Twitterju. To je domnevna svoboščina, ki ga kot posameznika degradira!

Janševi odpustki

Da nas Janša milostno pripusti k sebi na svoj Twitter profil — milostno zato, ker nas je nič hudega sluteč morda nekoč že hočeš-nočeš sprejel in toleriral, pa smo se mu zamerili, zdaj pa nam blagohotno odpušča —, v bistvu pomeni, da legitimira obstoječi družbeni red. Slediti Janši ni isto, kot če sledimo nekemu Franciju. Biti follower predsednika (vlade) na Twitterju je v bistvu pristanek na državljansko podrejenost, zamaskirano v ozaveščenost modernega posameznika in njegovo navidezno svobodo digitalne demokracije kot surogata nečesa bolj neposrednega (in neobstoječega).

Aleluja!

Res je, da so premnogi tviteraši to pravico izkoriščali tudi za agresivne in nekulturne izpade. A tudi Janša sam se na Twitterju ni tako lepo obnašal, da bi smel od kogarkoli kadarkoli terjati milo za drago.
Janša se je Twitterju že unesel in se bo še bolj. Ko se dokoplje na oblast, se zna državniško obnašati, v opoziciji pa je po drugi strani vedno malo živčen, slabe volje in nekontroliran, da ne rečem snet s ketne.
Ampak naj. Pri vsem tem je zanimivo, da se je še nekaj tednov nazaj tričetrt Slovenije zgražalo nad izdajalskimi levičarskimi strankami, ki bi se utegnile priključiti Janševi koaliciji, kar sta dve nazadnje tudi naredili.
Zdaj pa kar naenkrat hodijo za Janšo in ga cukajo za rokav, naj jih vendar odblokira. (In on nekatere celo res usliši.)
Aleluja!

NAROČI SE
#Janša #Twitter
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke