Kulumne
#sociala #izkoriščanje #kapitalizem
Hegemonija kapitala: Eksploatacija je pravilo, ne izjema
Logo 15.06.2022 / 06.05

Če hočemo dvigniti konkurenčnost, moramo znižati "stroške dela". Kar pomeni: še več izkoriščanja delavcev. Plačati jim čim manj.

"V Sloveniji imamo ne samo kapitalizem, temveč konkretno postsocialistični neokapitalizem." — [

Sistem, ki poskrbi za ljudi

Čudi me tudi, da se zaradi te zgodbe niso pritožili ne delodajalci ne Gospodarska zbornica ne kdorkoli drug s strani zaposlovalcev. Da niso rekli, da so informacije bile tendenciozne. Da gre v resnici za dobre in odgovorne delodajalce. Takšne, kot so vsi delodajalci v Sloveniji. Ker da gre v Sloveniji za kapitalizem s človeškim obrazom. Za sistem, ki poskrbi za ljudi. Itd.

A ta poskus normalizacije odkritega izkoriščanja tujih delavcev se vendarle ni pojavil. Vsaj jaz ga nisem zasledila. Sem pa zasledila druge vrste normalizacijo. Namreč tisto, da gre v tem primeru za osamljen eksces. Ki ni tipičen za položaj zaposlenih v Sloveniji.

To stališče so zavzeli tako rekoč vsi. Tudi tisti mediji, ki se imajo za léve. Tudi tisti uredniki, ki se imajo za levičarje. Tako rekoč vsi — neglede na siceršnje politične in druge razlike — v en glas trdijo, da v Sloveniji delodajalci primerno skrbijo za zaposlene.

Eksploatacija: strukturni pogoj

Pa ne skrbijo. Sama o tem zbiram podatke že leta. Samo v enem primeru so delavci povedali, da zaposlovalci zanje skrbijo dobro. Sicer pa poročajo o neustreznem ravnanju. To neustrezno ravnanje se razteza od neustreznih odnosov do neustreznih pogojev dela, od nepravičnega plačila do delavnikov, ki so daljši od osem ur. Itd.

Treba je vedeti, da tudi slovenski kapitalizem ni človeški. In da slovenski delodajalci niso socialni. Pa ne zato, ker bi bili slabi ljudje. Ampak iz drugih razlogov.

Prvi razlog je, da kapitalizem temelji na eksploataciji zaposlenih. Eksploatacija je strukturni pogoj za obstoj kapitalizma. To pomeni, da lahko v zvezi s kapitalizmom govorimo samo o več ali manj izkoriščanja zaposlenih. In o različnih načinih izkoriščanja. Toda o kapitalizmu brez izkoriščanja zaposlenih ne moremo govoriti.

Postsocialistični neokapitalizem

Drugi razlog je, da imamo v Sloveniji ne samo kapitalizem, temveč konkretno postsocialistični neokapitalizem. Za postsocialistični neokapitalizem so značilne — kot je zapisal Kiedeckel — na Zahodu nedopustne in nepredstavljive oblike izkoriščanja in nezaščitenosti delavcev.

In tretji razlog: v Sloveniji o delavcih že dolgo več ne govorimo kot o zaposlenih, ampak kot o "strošku dela". Ki ga je treba zmanjšati. Zmanjševanje "stroškov dela" pa ne more pomeniti izboljšanja položaja zaposlenih. Ampak poslabšanje. Ki pa je, ker govorimo o "stroških dela", avtomatično percipirano kot nekaj pozitivnega. Zmanjševanje stroškov je dobro. Doma. V državi. V delovni organizaciji. Povsod.

Besede in "nevidna dejstva"

To dokazuje, kako pomembno je, katere besede uporabljamo. Če bi za delavce uporabljali izraz zaposleni, bi bila namreč tendenca k čim nižjemu plačilu vsaj problematična. Ker navsezadnje govorimo o ljudeh. In o njihovih družinah. Pri ljudeh je izkoriščanje problematično, izkoriščanje čez vse meje pa nedopustno.


Če pa o zaposlenih govorimo kot o "strošku dela", manj denarja za te stroške ni problem. Ampak nekaj zaželenega. Pozitivnega. Dejstvo, da lahko "stroške dela" zmanjšujemo samo z večjim izkoriščanjem delavcev, pri govorjenju o "stroških dela" postane prikrito. Postane to, kar je Malinowski poimenoval "nevidno dejstvo".

Pravilo, ne izjema

Toda problem v Sloveniji ni samo zdrs eksploatacije med nevidna dejstva. Problem je tudi, da tako rekoč vsi novinarji in vsi uredniki — tudi tisti, ki se imajo za kritične in levo usmerjene, pišejo o "strošku dela". Ne o ljudeh. In o zniževanju "stroškov dela" pišejo s simpatijo. Kar pomeni, da so tudi levi novinarji in uredniki po svojem političnem prepričanju ujeti v hegemonijo kapitala. Da se jim zdi zavzemanje za zniževanje "stroškov dela" dobra in prava stvar. Ob tem preprosto pozabijo, da zniževanje "stroškov dela" pomeni zniževanje mezd zaposlenih.

Še tem bolj pa se zdi zniževanje "stroškov dela" prava stvar kapitalu samemu! Ta že leta razlaga, da so "stroški dela" pri nas previsoki. In jih primerja s "stroški dela" v Bolgariji, Romuniji ipd. Trdi, da naši izdelki niso mednarodno konkurenčni, ker imamo previsoke "stroške dela". Itd. Skratka: če hočemo dvigniti konkurenčnost, moramo znižati "stroške dela". Kar pomeni: povečati eksploatacijo delavcev. Jim plačati čim manj. Kot v zadnjem razkritem primeru.

Zato je nedopustno izkoriščanje zaposlenih v slovenskem postsocialističnem neokapitalizmu pravilo. Ne izjema. Brez tega slovenski kapitalizem namreč ne bi obstajal. In v resnici tudi ne obstaja.

NAROČI SE
#sociala #izkoriščanje #kapitalizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke