Revija

Gregory Bateson: »Nagon je najbrž bibličnega izvora.« [odlomek iz knjige]

27.10.2019 / 05:05 Komentiraj
Kaj je to nagon, očka? — Nagon je razlagalno načelo. — Kaj pa pojasnjuje? — Skoraj vse. Vse, kar bi si želela pojasniti.

Vprašanja, na katera odgovarja britanski antropolog, semiotik, lingvist in kibernetik Gregory Bateson (1904–1980) v svoji knjigi Ekologija idej, so ekološka in zato izjemno aktualna za današnji čas. Kakšni so odnosi med idejami ? Ali deluje naravna selekcija idej? Kaj omejuje njihovo množenje na določenih področjih mentalne aktivnosti? Katere ideje lahko pripomorejo k izbrisu sodobne civilizacije in človeštva? Kateri so nujni pogoji za stabilnost in preživetje ekoloških sistemov?

Definicija »ideje«, ki jo avtor razvija v esejih, je veliko širša od običajnih opredelitev, tako da mu je s pomočjo »ekologije idej« uspelo oblikovati nov način razumevanja in povezovanja tako raznolikih tem, kot so bilateralna simetrija v strukturi živali, vzorec razporeditve listov rastlin, stopnjevanje oboroževanja, rituali dvorjenja, narava igre, stavčna zgradba, skrivnosti biološke evolucije, ekološka kriza, kibernetika, tehnološki razvoj, populacijska

»Nekaj se je vesolju premaknilo in zaradi tega se je zlomil. Vesolje ni njegova mati, temveč mati.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE