Kolumne

Gospodarska diplomacija v času virusa. Prej nič, zdaj nič.

10.5.2020 / 06:10 Komentiraj
V boju proti virusu bomo med najuspešnejšimi. Na drugih frontah pa bomo ostali, kar smo bili: osamljeni, pozabljeni luzerji.

Da zapore državnih meja med pandemijo niso samo zdravstveni in varnostni ukrepi in odraz skrbi za javno zdravje evropskih držav, temveč tudi spretno izrabljanje političnih in gospodarskih interesov, potrjuje ravnanje avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza.

Avstrijska južna soseda Slovenija je — vsaj do sedaj — uspešno obvladala prvi val korona virusa. Nedvomno smo pridni in ubogljivi Slovenci dovolj spoštovali vladne omejitve, tako da današnje statistike kažejo precej pomirjujoče rezultate. V zadnjih dnevih imamo od nič do nekaj novih obolelih na dan. Bolnišnice in oddelki za intenzivno nego se praznijo. Primerjave nas postavljajo na rep »nevarnih« držav v EU. Končno je enkrat za spremembo dobro, da smo na dnu lestvice.

Freundschaft

No, kancler Kurz se je odločil, da bo precej zadovoljive zdravstvene razmere v Sloveniji ignoriral — in je omejitve za prehajanje južne meje podaljšal. Očitno mu ni do tega, da bi Avstrijce spustil k nam, kjer bi lahko prišli do...

»Za Avstrijce smo južnjaki. Na nas gledajo zviška in se do nas obnašajo ponižujoče. Podobno kot mi do nekdanjih rojakov, ki so prišli v Slovenijo v iskanju boljšega življenja.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE