Rubrike

Goroslav Vukšić Gogo: Norci pomorci čakajo sedemkilskega brancina [odlomek]

12.4.2020 / 06:05 Komentiraj
Dr. Igor Saksida: »To ni tunin namaz, ampak ribja pošast. Med branjem se vam lahko v grlu zatakne ostra ribja koščica.«

Drzen in svež prvenec Goroslava Vukšića Goga (1967) z naslovom Norci pomorci, ki je izšel pri Beletrini, je potopis o odraščanju na morju. Avtor je že vse življenje povezan s plovbo. Protagonista romana sta kadeta na ladji, med katerima se v ekstremnih razmerah splete globoko prijateljstvo. Brutalno neposredna pripoved je tudi zgodba o času, ki ga več ni. 

Vukšić se je po osnovni šoli vpisal na srednjo pomorsko. Od 3. letnika je bil na ladjah. Leta in leta. Kadar je bil na dopustu, je delal na ramponu, v JLA na patruljni ladji. Potem spet čezoceanke, vmes koče volante. Ko ni bil fizično na morju, je na pomorski fakulteti študiral morje. Po nepomembni prometni nesreči je v bolnišnici spoznal najbistrejšo in najlepšo žensko svojega življenja. Njuna sinova sta zrasla v ponosna moža in izjemna umetnika. Zdaj je pomorščak v pokoju. Sredi zaliva čaka dvoje: sedemkilskega brancina in telefonski klic, ki bo naznanil prvega vnuka.

Goroslav Vukšić

»Zdaj je pomorščak v pokoju. Sredi zaliva čaka dvoje: sedemkilskega brancina in telefonski klic, ki bo naznanil prvega vnuka.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE